Ungurii s-au supărat pe Austria pentru o postare ''scandaloasă'' pe Facebook, care îi preconiza un infarct lui Viktor Orban

Ungurii s-au supărat pe Austria pentru o postare ''scandaloasă'' pe Facebook, care îi preconiza un infarct lui Viktor Orban

Ambasadorul Austriei la Budapesta a fost convocat, vineri, la Ministerul de Externe al Ungariei în legătură cu o postare „scandaloasă” a directorului general al radioului public austriac ORF.

În comentariul respectiv, care a fost între timp retras, Karl Pachner afirma că dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord ar fi „un lucru corect”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE ungar Mate Paczolay, citat de MTI.

Ministerul ungar de Externe aşteaptă o explicaţie de la ambasadorul Austriei în legătură cu această declaraţie pe care a calificat-o drept "grosolană şi profund şocantă".

ADVERTISING

Declaraţia împotriva liderului ultranaţionalist maghiar, considerat cel mai mare aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în cadrul Uniunii Europene, a fost virulent denunţată de Budapesta, consemnează EFE.

"Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitaţie!", a scris Karl Pachner, care ulterior a prezentat scuze.

Pachner şi-a justificat furia faţă de Orban prin faptul că poziţia liderului maghiar a întârziat aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

ADVERTISING

"Evident, nu doresc moartea lui Orban", a asigurat responsabilul ORF, care a spus că declaraţia sa a fost "sarcastică", dar şi "puţin gândită şi confuză".

Guvernul austriac a calificat comentariul ca fiind "fără îndoială dezagreabil şi complet inacceptabil", dar a ţinut să sublinieze că Pachner l-a făcut pe un cont privat de Facebook şi că nu are nimic de-a face cu poziţia oficială a ţării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇