PPE cere fiecărui stat să-l sancționeze pe Kiril și Biserica Ortodoxă Rusă: UE e șantajată de Orban

PPE cere fiecărui stat să-l sancționeze pe Kiril și Biserica Ortodoxă Rusă: UE e șantajată de Orban

Ungaria continuă să blocheze aprobarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. După ce a obținut concesii pe petrol, acum Viktor Orban insistă să fie scos de pe lista neagră patriarhul Kiril al Rusiei.

Finalizarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE trebuia să se întâmple miercuri, la o ședință a ambasadorilor statelor membre, înainte ca documentul să fie publicat și să intre în vigoare.

Dar Budapesta încă nu și-a dat acordul, potrivit BNE Intellinews. Dacă inițial situația a apărut pe surse, ea a fost confirmată apoi de Michael Gahler, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European.

ADVERTISING

„Orban îl protejează pe Kiril de sancțiunile UE. Kiril a binecuvântat crimele de război ordonate de dictatorul rus în Ucraina. Rușine să îți fie! Într-o bună zi va fi dezvălui kompromat-ul prin care rușii vă controlează. Ce rușine pentru Ungaria, o țară care iubește libertatea”, a scris oficialul pe Twitter.

În plus, oficialul a cerut joi UE să nu se lase șantajată de Orban.

„Cer tuturor statelor membre să îl sancționeze pe acest tip, să nu-i elibereze vize și să-i înghețe conturile pe care el și Biserica Ortodoxă Rusă le dețin în țările noastre. Să primească Orban îmbrățișarea celui care a binecuvântat atrocitățile lui Putin”, a mai scris Ghaler.

În declarații anterioare, Orban și unii dintre miniștrii săi declaraseră public că se opun ca lideri religioși să fie incluși pe lista sancțiunilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Ar afecta libertatea religiei în comunităţile maghiare, lucru sacru şi inviolabil”, a spus Orban pe 13 mai.

Mai mult, secretarul de stat Tristan Azbej a numit măsura drept „nebunească”, pe motiv că interzicerea accesului pe teritoriul UE a patriarhului Kiril i-ar separa pe credincioși de liderul lor spiritual.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇