Un primar din Vaslui e supărat pe piloţii de vânătoare: Îşi bat joc, alungă ploaia! Ce spune MApN

Un primar din Vaslui e supărat pe piloţii de vânătoare: Îşi bat joc, alungă ploaia! Ce spune MApN

O comună din Vaslui (judeţ aflat destul de aproape de zona de conflict din Ucraina) cu primarul PSD în frunte e foarte supărată pe piloţii de vânătoare care zboară în zonă cu avioanele de luptă, care le deranjează câinii şi alungă ploaia.

Este vorba despre comuna Ștefan cel Mare, unde avioanele fac antrenamente la joasă altitudine.

„Domnule, coboară atât de jos de zici că dau stâlpii de înaltă tensiune jos. Apoi, urcă în piruetă până sus. Și vacile pe câmp se sperie, câinii latră întruna”, se plânge un cioban citat de presa locală.

Dar cel mai revoltat e primarul PSD Mihai Moraru, care a făcut solicitare la Ministerul Apărării ca avioanele să nu mai survoleze comuna lui:

ADVERTISING

„Ne-am săturat să tot fim chinuiți de avioanele militare care cică efectuează antrenamente deasupra comunei noastre. Noi credem că acești piloți își bat joc de sătenii noștri, făcând piruete în aer sau apropiindu-se foarte mult de sol, până aproape de vârfurile stâlpilor de înaltă tensiune.

Varianta cu antrenamentele pică, fiindcă dacă ar fi așa, nu ar face acrobații în aer sau piruete, de zici că a venit bâlciul.

Zborurile acestora sperie animalele pe câmp, câinii latră în curți non-stop".

Mai grav, primarul susţine că avioanele au alungat şi norii de ploaie, care ar fi foarte necesară pe seceta asta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Ieri se adunaseră câțiva norișori de ploaie deasupra noastră și trăgeam nădejde la o ploaie pe care o așteptam de trei luni. Normal că de la zborul avioanelor norii s-au risipit și nu a mai plouat. Peste tot au căzut precipitații, numai la noi nu!", susţine edilul.

Acesta are întrebări pentru oficialii MApN: „de unde au atât cherosen la dispoziție acești piloți și de ce părăduiesc banii publici pe zborurile lor în figuri".

Cât despre piloţi, politicianul PSD e vehement: „Ei nu fac antrenamente, ci figurație! Eu vorbesc atât în nume personal, cât și în numele oamenilor din comună, sătui să tot audă de război și de iminența izbucnirii acestuia pe teritoriul nostru. Măcar să ne scutească cu așa zisele lor antrenamente. Poate să le facă și în altă parte. Noi la Ștefan cel Mare ne-am săturat".

ADVERTISING

Întrebat de G4Media de ce crede că zboară avioanele aşa jos la Ştefan cel Mare, edilul vorbeşte de nesimţire:

„Explicația este nesimțirea, atât. Punct. Să cheltuiască. Întrebarea mea este de unde sunt avioanele? E clar că sunt avioane de luptă. Ca să plece dintr-o bază, cea mai aproape la noi e la Bacău, la 100 de kilometri, și să vină la Ștefan cel Mare în fiecare seară să se învârtă, e un consum foarte mare de combustibil”.

(...) Întrebarea mea este: nesimțirea nu are limită? Acest comandant care își trimite acele avioane până la Ștefan cel Mare? Ce, avem noi ceva de ascuns aici? Avem o zonă de inspecție a lor și nu știm noi? Survolează doar deasupra comunei și doar în același loc”.

Mihai Moraru a fost ales în 2020 cu aproape 90% din voturile sătenilor din Ştefan cel Mare.

MApN: Au fost zboruri la joasă înălțime pentru simularea unor situații reale

Aeronave IAR-99 Șoim din dotarea Bazei 95 Aeriană au executat, în această săptămână (în zilele de 10 și 11 august), zboruri de instrucție în conformitate cu cerințele specifice de instruire.

Spotmedia.ro a solicitat Ministerului Apărării Naționale (MApN) un punct de vedere oficial cu privire la această situație.

„Aceste zboruri au fost executate cu respectarea strictă a reglementărilor aeronautice în vigoare și au fost luate toate măsurile de siguranță necesare, astfel încât impactul asupra comunităților să fie minim.

Misiunile au constat în simularea lovirii de ținte fictive în cadrul unui scenariu tactic, iar zborurile au fost executate la joasă înălțime, în zona proximității unei ținte fictive, cu executarea de manevre complexe pentru lovirea țintei și evitarea focului inamic.

Misiunile de zbor au făcut parte din antrenamentele pentru situații reale”, se arată în punctul de vedere oficial, remis de MApN redacției Spotmedia.ro, în cursul după-amiezii de vineri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇