UE nu trebuie să se teamă de o întoarcere a lui Trump la Casa Albă, spune premierul belgian

UE nu trebuie să se teamă de o întoarcere a lui Trump la Casa Albă, spune premierul belgian

Uniunea Europeană nu trebuie să se teamă de o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă şi ar trebui să folosească această ocazie pentru a deveni mai puternică, a afirmat marţi, la Strasbourg, premierul belgian Alexander De Croo, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

”Dacă 2024 ne aduce din nou ‘America First’, europenii ar trebui să fructifice această ocazie, plasând Europa într-o poziţie mai solidă, mai puternică, mai suverană şi mai rezistentă”, a spus De Croo în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

El s-a exprimat a doua zi după victoria lui Trump în alegerile primare republicane din statul Iowa, care a consolidat statutul de favorit republican al miliardarului la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie.

ADVERTISING

O posibilă întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă îi nelinişteşte pe europeni, care se tem că fostul preşedinte american va întrerupe sprijinul ţării sale pentru Ucraina, într-o perioadă când Uniunea Europeană face la rândul său eforturi pentru a-şi menţine susţinerea militară şi financiară pentru Kiev, informează AFP.

De asemenea, Trump are relaţii strânse cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi, spre deosebire de Uniunea Europeană şi de actualul preşedinte american Joe Biden, nu este favorabil unei soluţii cu două state la conflictul din Orientul Mijlociu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇