Ucraina îi trimite un mesaj de curtoazie lui Trump

Ucraina îi trimite un mesaj de curtoazie lui Trump

Confruntat cu scăderea ajutorului SUA, Kievul pare să ia în calcul posibilitatea ca Biden să piardă alegerile în toamnă, transmițându-i un mesaj de apreciere lui Donald Trump pentru că i-a dat Ucrainei primele arme americane.

Ucraina se află acum într-o situație dificilă, cu o evoluție nefavorabilă a războiului și cu ajutorul militar tot mai limitat al Washingtonului. Luând în calcul și perspectiva deloc liniștitoare ca Joe Biden să piardă cursa electorală pentru Casa Albă în noiembrie, Kievul caută să-și refacă relația complicată cu liderul republican Donald Trump.

Fostul președinte american a transmis semnale contradictorii în privința ajutorului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia, criticându-l pe președintele Joe Biden pentru că sprijină Kievul și sugerând în același timp că Ucraina ar trebui să primească mai mult ajutor.

ADVERTISING

Prea mulți „dacă"

Dincolo de controversatele sale luări de poziție în relația cu Ucraina și Rusia, este incontestabil că Trump a aprobat vânzarea de rachete Javelin în 2017 către Ucraina, în timp ce această țară continua lupta cu separatiștii proruși după izbucnirea conflictului din februarie 2014. La acea vreme, mai mulți experți au considerat-o o mișcare riscantă, temându-se că ar putea provoca Moscova, scrie Newsweek.

Această decizie a fost evocată într-un interviu publicat miercuri de site-ul ucrainean New Voice, în care ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, și-a exprimat optimismul că Trump ar continua să susțină ajutorul american pentru Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale în noiembrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„E singurul om cu care poți să lucrezi, trebuie doar să fii în stare să lucrezi cu el", a spus șeful diplomației ucrainene.

„Cine a dat primele arme americane Ucrainei? Președintele Trump - Javelinele. Cine a început programul de transfer liber al primelor nave de tip Island și Mark-6 către Ucraina? Trump. Cine s-a luptat cu Nord Stream 2 și a sancționat faimoasa, dar acum uitata nava rusă Fortuna care a pus această conductă? Trump a fost", a continuat Kuleba.

„În ciuda tuturor poveștilor care s-au scris în diverse reviste că va fi un mare târg între Putin și Trump… e imposibil. Nu va fi nicio mare înțelegere între Putin și nimeni… Sunt mulți 'dacă', dar Ucraina nu ar trebui să se teamă de nimic, nici de alegeri și nici de actuali sau viitori politicieni", a precizat ministrul.

ADVERTISING

Kuleba a admis, totuși, că relația cu Trump „ar fi complet diferită" decât cea cu administrația Biden, subliniind că Ucraina a fost „extrem de recunoscătoare pentru tot" ceea ce a făcut actualul președinte american.

Trump s-a lăudat că încheie războiul în 24 de ore

În timp ce Trump și mulți dintre aliații săi s-au arătat mai puțin interesați să ajute Ucraina pe măsură ce războiul se prelungește, fostul președinte al Statelor Unite nu a ezitat să-și aroge în mod repetat meritul pentru succesul militar al Ucrainei imediat după invazia Rusiei din 24 februarie 2022.

La mai puțin de două săptămâni de la începerea războiului, Trump a spus pentru Fox Business că Rusia a avut mai multe probleme decât se aștepta „datorită armelor pe care eu le-am dat și pe care ucrainenii le-au folosit foarte bine".

După câteva zile, la un miting organizat în Carolina de Sud, Trump a afirmat că a trimis rachete Javelin „care ați văzut că sunt foarte eficiente împotriva tancurilor", subliniind că „Biden n-a făcut așa ceva". El a susținut, totodată, că invazia rusă nu s-ar fi produs niciodată dacă el ar fi fost încă în funcție la Casa Albă.

Trump nu a menționat, însă, că rachetele au fost vândute Ucrainei cu condiția să nu fie folosite în prima linie, muniția având doar rol de descurajare.

La câteva luni după acordul de vânzare a rachetelor, fostul președinte american a renunțat la alte pachete următoare de ajutor militar pentru Ucraina. El a încercat în același timp să-l preseze pe proaspăt alesul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, să ancheteze implicarea familiei Biden în Ucraina, ceea ce a dus la prima investigație federală împotriva sa.

Liderul republican a spus, vara trecută, la un miting din statul Pennsylvania, că ajutorul pentru Ucraina ar trebui retras până la încheierea anchetei asupra „afacerilor corupte ale familiei infracționale Biden".

Donald Trump a susținut în mod repetat că poate pune capăt în 24 de ore războiului din Ucraina, afirmație respinsă atât de oficialii din Ucraina, cât și de cei din Rusia.

Pe de altă parte, pe 23 februarie 2022, cu doar o zi înainte ca Rusia să declanșeze războiul, Trump a declarat că președintele rus Vladimir Putin este un geniu, făcând referire la strategia acestuia cu privire la Ucraina.

„Cât de deştept este", a adăugat el despre Vladimir Putin, lăudând relaţia sa cu liderul rus. Trump a subliniat atunci că îl cunoaşte „foarte bine" pe Putin și a subliniat că liderul rus „nu ar fi făcut niciodată sub administraţia Trump ceea ce face acum".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇