Trump spune că medicii din SUA umflă bilanțul morților de COVID-19 pentru bani

Trump spune că medicii din SUA umflă bilanțul morților de COVID-19 pentru bani

Președintele Donald Trump a acuzat medicii că ”umflă” cifrele morților de coronavirus pentru câștiguri financiare, în condițiile în care numărul de cazuri, spitalizări și decese crește considerabil în toată țara.

”Doctorii noștri primesc mai mulți bani daca moare cineva de COVID. Știți asta, nu? Vreau să spun că doctorii noștri sunt oameni deștepți. Așa că vin și ne spun `Ne pare rău, dar toată lumea moare de Covid`”, a spus Trump, fără să citeze vreo sursă oficială sau să prezinte dovezi, în cadrul unui miting electoral în Waterford Township, Michigan, relatează CNN.

Alegerile sunt marți, 3 noiembrie. Mai contează dovezile?

Declarațiile președintelui american nu au nicio dovadă în spate și reprezintă un atac uimitor la adresa personalului medical, în condițiile în care SUA se confruntă cu cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimii 100 de ani.

ADVERTISING

Dar marți sunt alegeri, așa că Trump speră prin aceste declarații iresponsabile să mai adune voturi de la cei buimăciți deja de teoriile conspiraționiste care circulă în toată lumea.

Până vineri după-amiaza, peste 90.000 de americani fuseseră diagnosticați cu COVID-19, un nou record zilnic, și cel puțin 929 de morți fuseseră raportate, potrivit calculelor Johns Hopkins University. Două state, South Dakota și Wyoming, au raportat și ele noi recorduri privind decesele, zilele trecute.

Specialiștii au prezis de mult că venirea toamnei și a iernii va aduce noi vârfuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, în condițiile în care temperaturile încep să scadă și oamenii încep să petreacă tot mai mult timp la interior, unde virusul se răspândește mai ușor.

Țara se confruntă acum cu un astfel de vârf, cinci zile la rând cu cele mai multe cazuri raportate de COVID-19.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu există nicio dovadă care să sugereze că spitalele sau doctorii ”umflă” cifrele. Potrivit unui nou studiu publicat luna aceasta, între 1 martie și 1 august au fost cu 20% mai multe decese decât în mod normal.

Medicii, consternați de afirmațiile lui Trump

Asociația Medicală Americană (AMA) condamnă, fără a numi direct președintele, afirmațiile conform cărora medicii umflă numărul de pacienți bolnavi de COVID-19 pe care îi tratează, nimind astfel de zvonuri drept ”malițioase, scandaloase și complet nechibzuite”.

”Sugestia că doctorii, în mijlocul uneui crize de sănătate publică, supraevaluează numărul de pacienți COVID-19 sau că mint pentru beneficii financiare este o acuzație malițioasă, scandaloasă și complet nechibzuită”, spune Dr. Susan Bailey, președintele Asociației Medicale Americane, într-un comunicat de presă.

”De-a lungul pandemiei, medici, asistente și doctori de linia întâi și-au riscat sănătatea, siguranța și chiar viețile pentru a trata pacienții și a învinge un virus mortal”, a adăugat un Bailey.

ADVERTISING

Trump dă ”exemplu” Germania, din nou fără dovezi

În cadrul aceluiași popas de campanie, Trump a susținut că alte țări atribuie decesul pacienților cu coronavirus și alte comorbidități celorlalți factori, dar în Statele Unite, doctorii aleg să spună că au murit de COVID pentru că primesc bani în plus.

”În Germania și în alte locuri, daca ai un atac de cord, sau dacă ai cancer în fază terminală și iei COVID, se zice că ai murit de cancer, de atac de cord. La noi, când nu știi cauza, zici COVID. E adevărat, nu, chiar e adevărat. Vor spune acum 'Vai, e groaznic ce a zis', dar e adevărat. E vorba de vreo 2.000 de dolari așa că primești mai mulți bani”, a afirmat Trump.

Specialiștii îl contrazic pe Trump

Și totuși, dacă o persoană cu afecțiuni pre-existente ia COVID și moare, cauza morții este COVID. Chiar dacă acele condiții pre-existente ar fi dus la deces - spre exemplu, bolile cardiace - coronavirusul ar fi fost ceea ce l-a ucis și ar fi fost trecut drept ”cauză a morții”.

”Cauza morții este acel element care a dus, într-un final, la decesul persoanei”, explica în urmă cu o lună Bob Anderson, responsabil cu statistica deceselor în cadrul US Centers for Disease Control and Prevention, în cadrul unei declarații pentru CNN.

Nu este pentru prima dată când Trump a pus la îndoială, fără să aibă vreo dovadă, acuratețea numărătorii deceselor de Covid-19 în Statele Unite.

”Noi le raportăm și, știți voi, doctorii iau mai mulți bani, spitalele iau mai mulți bani. Gândiți-vă la acest imbold”, spunea Trump sâmbăta trecută. ”Țara aceasta și sistemele sale de raportare nu fac lucrurile cum trebuie”, a continuat acesta.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇