Trump îl acuză pe Macron că îl "pupă în fund" pe Xi. Chinezii îl laudă pe președintele Franței

Trump îl acuză pe Macron că îl "pupă în fund" pe Xi. Chinezii îl laudă pe președintele Franței

Donald Trump l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că îl linguşeşte pe omologul său chinez Xi Jinping după vizita lui la Beijing.

Emmanuel Macron este sub focul criticilor după afirmaţiile sale prin care a îndemnat Uniunea Europeană să nu se implice în conflictul dintre China şi Taiwan, şi să nu devină „un vasal” între SUA şi China, afirmaţii făcute după vizita sa oficială la Beijing, informează miercuri AFP.

„Avem această lume nebună, care explodează, iar SUA nu au absolut nimic de spus. Macron, care îmi este prieten, este acum cu China şi îl pupă în fund. Ok, în China! Franţa merge acum în China!”, a afirmat fostul preşedinte american, în timpul unui interviu pentru canalul Fox News, cu referire la liderul chinez.

Donald Trump a acuzat administraţia succesorului său Joe Biden că a slăbit considerabil leadership-ul SUA pe scena internaţională, fiind pe punctul de a-şi pierde aliaţii tradiţionali.

Administraţia Biden a căutat luni să evite polemica, apreciind că SUA menţin o „relaţie bilaterală formidabilă” cu Franţa.

În faţa criticilor, Palatul Elysee a apărat poziţia preşedintelui francez, apreciind că Europa „trebuie să-şi poată face auzită propria voce”.

ADVERTISING

Chinezii, laude pentru Macron

Contrar criticilor provocate în Occident, chinezii nu precupeţesc elogiile pentru "ideile foarte bune" ale preşedintelui francez Emmanuel Macron.

În timpul vizitei sale oficiale în China, preşedintele francez a declarat pentru site-ul american Politico şi cotidianul economic Les Echos că Europa nu ar trebui să se alinieze după SUA sau China în cazul unui conflict cu privire la Taiwan, afirmaţii publicate după revenirea lui la Paris.

Aceste comentarii sunt "în mod clar rodul unei observări şi reflecţii îndelungate", apreciază Global Times, un cotidian apropiat puterii chineze, care nu ezită să califice, într-un articol publicat marţi, afirmaţiile lui Macron drept "cuvinte adevărate".

Această luare de poziţie a preşedintelui francez "se va dovedi a fi o decizie strălucită", pentru că ea oglindeşte "o opoziţie faţă de un nou Război Rece", salută la rândul său jurnalistul Chen Weihua, corespondentul la Bruxelles al China Daily, cotidian oficial de limbă engleză.

"Ideile lui Macron sunt foarte bune", apreciază un internaut pe reţeaua socială Weibo, la unison cu numeroase alte comentarii. "Aroganţa Europei şi inacţiunea ei timp de mulţi ani au dus la o pasivitate strategică extremă în faţa SUA", adaugă internautul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu ce a supărat Macron

Emmanuel Macron a declarat luni pentru cotidianul Les Echos că "cel mai rău lucru ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să urmăm (poziţiile altora) în acest subiect şi să ne adaptăm ritmului american şi unei suprareacţii chineze". "De ce ar trebui noi să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, noi trebuie să punem problema interesului nostru", a declarat Macron.

Potrivit preşedintelui francez, Europa ar trebui să evite să cadă în capcana de a fi prinsă în crize externe. Europa se confruntă cu ameninţarea de a deveni un vasal între SUA şi China, în condiţiile în care ar trebui să fie un al treilea pol (de putere), a spus Macron.

Pour une dynamique réciproque. De paix, de stabilité et de prospérité.

Publicată de Emmanuel Macron pe Duminică, 9 aprilie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇