PSD nu a asigurat cvorum pentru proiectul care prevede că Parlamentul decide data alegerilor. Gorghiu: În subteran, Ciolacu şi colegii lui nu vor amânarea

PSD nu a asigurat cvorum pentru proiectul care prevede că Parlamentul decide data alegerilor. Gorghiu: În subteran, Ciolacu şi colegii lui nu vor amânarea

Alina Gorghiu a anunţat că Biroul Permanent al Senatului nu a avut luni cvorum pentru a aproba trimiterea la Comisia Juridică a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabileşte data alegerilor şi nu Guvernul, iniţiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ.

Senatorul PNL a adăugat că PSD are majoritatea singur în Biroul Permanent şi putea oricând să aprobe acest proiect, însă Marcel Ciolacu şi social-democraţii nu vor în mod real amânarea alegerilor, fiind doar o temă de campanie electorală.

Iohannis cere reexaminarea legii prin care Parlamentul stabilește data alegerilor, nu Guvernul

ADVERTISING

„Situaţia e destul de interesantă astăzi în Senatul României. Cererea de reexaminare, după cum ştiţi, ar fi trebuit să fie discutată în Biroul Permanent care era convocat pentru ora 13:00. În Biroul Permanent componenţa e aşa: 7 de la PSD, restul de 5 sunt de la PNL - 3, UDMR - 1, USR-PLUS - 1.

Deci în orice condiţii, dacă PSD doreşte să introducă pe ordinea de zi un proiect legislativ pentru a fi dezbătut, în procedură de urgenţă sau orice alt fel de procedură, acest lucru se întâmplă pentru că au majoritatea singuri. Pornind de la această premisă, vă spun că PNL, că nu o să îndrăznesc să vorbesc în numele celorlalţi colegi, a decis ca cei trei reprezentanţi ai săi să nu participe la această mascaradă din Biroul Permanent”, a explicat Alina Gorghiu, luni, la Digi24.

ADVERTISING

PSD e de vină că legea nu devine realitate

Ea a adăugat că s-a propus amânarea şedinţei Biroului Permanent al Senatului pentru ora 14:00, dar nici atunci nu a fost cvorum, fiind clar că PSD este de vină că această lege nu devine realitate.

„Spun mascaradă pentru că PSD voia să amâne sau spune public că doreşte să amâne data alegerilor şi o să revin pe procedură pentru că de fapt sunt două iniţiative legislative, dar în subteran se pare că nu îşi doreşte acest lucru. La ora 13:00 când a fost convocat primul Birou Permanent, surpriză – nu a fost cvorumul de şedinţă pentru a fi legal ţinută această şedinţă. Au fost doar 6 reprezentanţi ai PSD. Şedinţa s-a amânat pentru ora 14:00.

ADVERTISING

La ora 14:00 a fost aceeaşi situaţie. De ce s-a întâmplat să nu fie cvorum? Pentru că PSD condus de Marcel Ciolacu şi colegii săi din PSD una spun public, şi în realitate fac altceva. Tema amânării alegerilor parlamentare exprimată pe toate vocile, mai guturale, mai ţipătoare, a fost o temă strict de campanie electorală, o temă strict pentru auzul publicului, astfel încât să arate Marcel Ciolacu cât de responsabil este probabil, însă în realitate din vina PSD această lege nu devine realitate.

PNL şi-a exprimat opinia de-a lungul vremii şi a spus că amânarea alegerilor parlamentare nu e o soluţie, că prelungirea mandatului de aleşi parlamentari de ei înseamnă un gest imoral, inoportun, inadecvat şi că ne dorim ca în condiţii de securitatea a votului să ţinem aceste alegeri pentru legitimitatea unui Parlament care acum are o majoritate toxică”, a completat Gorghiu.

Nu ziua votului e periculoasă

Senatorul PNL a mai precizat că astfel proiectul de lege nu poate fi trimis la Comisia Juridică a Senatului, deci nici votat de plenul Senatului marţi.

„Cam acesta este tabloul. Au convocat la 14:30 un comitet al liderilor. S-a constatat că nu există cvorum ca să se poată întruni Biroul Permanent. Ca atare, mâine pe plenul Senatului nu vom avea acest proiect, pentru că nefiind Birou Permanent nu putem avea comisie, deci nu putem avea plen pentru amânarea datei alegerilor parlamentare”, a conchis Alina Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Şeful statului apreciază că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să ţină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia-ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇