Se întoarce Cîțu premier? Răspunsuri ciudate, și de la PNL, și de la USR

Se întoarce Cîțu premier? Răspunsuri ciudate, și de la PNL, și de la USR

Conducerile PNL și USR au avut, miercuri, o primă discuție despre refacerea coaliției de guvernare, după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, nereușind să adune susținerea necesară în Parlament.

La finalul discuțiilor, Cîțu s-a arătat foarte optimist, precizând însă că va negocia și cu PSD, pentru a vedea și cum pun aceștia problema. De cealaltă parte, Cioloș s-a arătat mai precaut. Astfel, chiar dacă a admis că discuțiile au mers bine, așteaptă să vadă ce pas face mai departe PNL.

Ambii au subliniat că negocierile s-au axat pe principii legate de prioritățile guvernului și calendarul reformelor, fiind de acord că, dacă se decide refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, discutiile de această dată trebuie să fie mai în profunzime, pentru a nu mai apărea disensiuni ulterioare.

ADVERTISING

Când jurnaliștii au întrebat însă de nume discutate, atât de premier, cât și de miniștri, ei au replicat că nu au atins subiectul.

Amintim că, marți seară, Cîțu a subliniat că nu s-a umblat la decizia PNL ca propunerea de prim-ministru să fie președintele partidului, ”flexibilizarea” vizând doar posibilitatea negocierilor cu USR și PSD. În plus, surse apropiate discuțiilor au declarat, pentru SpotMedia.ro, că Florin Cîțu s-ar fi autopropus, și astăzi, pentru funcția de premier.

Astfel, jurnaliștii au insistat, în ambele conferințe, cu întrebări despre acest scenariu și ambii lideri au fost destul de evazivi, refuzând să dea un răspuns răspicat.

ADVERTISING

Cîțu a fost întrebat dacă a discutat acest aspect cu USR și dacă aceștia ar accepta, deși criza a pornit chiar cu solicitările acestora către PNL de a schimba premierul.

”Nu e vorba de acceptat, e vorba de principii. PNL a aunțat de foarte multe ori că nu vom guverna cu cei care au semnat o moțiune cu AUR. Am flexibilizat acest mandat, suntem astăzi aici”, a răspuns Cîțu.

La rândul lui, Dacian Cioloș a fost ceva mai direct, dar tot a evitat să spună cu subiect și predicat că USR nu-l acceptă pe Cîțu premier, deși jurnaliștii i-au cerut explicit asta.

ADVERTISING

”Am acceptat principiul ca premierul să fie de la PNL. Poziția noastră o știți deja, e un subiect pe care nu am intrat în detalii în momentul de față pentru că, înainte de a discuta numele premierului, trebuie să vedem dacă putem funcționa”, a spus Cioloș.

Când jurnaliștii i-au cerut să spună clar, da sau nu, sau dacă este posibil să existe o răzgândire, liderul USR a răspuns: ”Poziția noastră e de notorietate”.

Ce a precizat însă clar Cioloș a fost că USR l-ar accepta pe Ciucă premier.

”Am spus deja că pe dl Ciucă l-am accepta. (...) Decizia privind premierul o va lua PNL, va trebui să ne punem și de acord, că premierul e șeful guvernului de coaliție și e normal să avem această discuție”, a conchis Cioloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇