Salarii mai mari pentru funcţionarii publici ai Administraţiei Prezidenţiale, SGG şi Parlamentului

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifică şi completează Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, astfel încât şi alte categorii de funcţionari publici să beneficieze de majorarea cu 15% a salariului de bază, cum ar fi cei care lucrează la Administraţia Prezidenţiala, Secretariatul General al Guvernului şi Parlament.

Publicitate

Iniţiativa legislativă a social-democraţilor Claudiu Manda, Doina Federovici şi a liberalului Ioan Chirteş a fost adoptată cu 150 de voturi „pentru”, 71 „împotrivă” şi opt abţineri. Legea adoptată de Legislativ merge la promulgare.

Ce spune legea

„Funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, arată proiectul de lege adoptat miercuri de către deputaţi. 

Publicitate

Şi personalul contractual din aparatul Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului şi serviciilor Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

De asemenea, „prin excepţie, pentru instituţiile din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cele din sistemul justiţiei, precum şi cele din subordinea Ministerului Justiţiei, suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”, conform unui amendament al deputatului PSD Adrian Solomon admis la raportul  favorabil al Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. 

Totodată, sunt exceptate instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională de la obligaţia publicării listei cu funcţiile din cadrul acestor instituţii ce intră în categoria personalului plătit din fonduri publice, şi care cuprinde date referitoare la drepturile salariale sau băneşti acordate.

Pe 5 iulie 2018, Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar miercuri decizional de Cameră. Astfel, legea merge la promulgare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇