Reacții după raportul alarmant privind încălzirea globală: Ce spun Emmanuel Macron și Boris Johnson

Reacții după raportul alarmant privind încălzirea globală: Ce spun Emmanuel Macron și Boris Johnson

Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat, luni, la încheierea unui acord care să se ridice „la înălţimea urgenţei” la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), ce va avea loc în noiembrie la Glasgow, după raportul în care experţii ONU avertizează că încălzirea globală se accelerează îngrijorător.

„Raportul IPCC (Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice, Intergovernmental Panel on Climate Change) este ferm, din nou. Vremea indignării a trecut.

Acordul de la Paris, neutralitatea carbonului, legislaţia privind clima... Franţa va rămâne alături de cei care acţionează", a asigurat preşedintele francez, într-un mesaj pe Twitter, citat de AFP.

ADVERTISING

Cu efecte mai severe şi într-un ritm mai accelerat, încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5 grade Celsius în jurul anului 2030, cu zece ani mai devreme decât estimările anterioare.

Așadar, omenirea este ameninţată cu noi dezastre ''fără precedent'', lovită deja de valuri de caniculă şi inundaţii, a avertizat raportul de evaluare al IPCC. Este primul raport întocmit după şapte ani, fiind adoptat vineri de 195 de ţări.

Boris Johnson pledează pentru surse de energie curate

Iată ce reacție a avut și premierul britanic:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ştim ce trebuie făcut pentru a limita încălzirea globală. Cărbunele trebuie să devină istorie şi trebuie trecut la surse de energie curate, să protejăm natura şi să oferim finanţare ţărilor din prima linie" de luptă împotriva schimbărilor climatice.

"Plătim cu vieţile noastre pentru (emisiile de) carbon ale altora. În curând, vom lua măsuri pentru a începe să reglementăm această nedreptate, pe care pur şi simplu nu o mai putem accepta", a reacţionat Mohamed Nasheed, fost preşedinte al Maldivelor şi ambasador al celor 48 de ţări din Forumul statelor vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, citat de Reuters.

ADVERTISING

Iată și cum a reacționat președintele Klaus Iohannis după acest raport.

Detalii despre raport - ONU a emis o ultimă ”alertă roşie pentru omenire”, înainte de apocalipsa climatică. Dezastrele de acum sunt ireversibile, dar ar putea deveni catastrofale

Vezi și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇