Rafila e de acord cu majorarea salariilor în Sănătate, dar diferențiat: Nu dăm 20% la un medic care are 15.000 de lei

Rafila e de acord cu majorarea salariilor în Sănătate, dar diferențiat: Nu dăm 20% la un medic care are 15.000 de lei

Majorarea salariilor în Sănătate este necesară, dar trebuie „o abordare onestă şi realistă” și creșterile să se facă diferențiat, pentru a nu mări decalajul între angajaţi, crede ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El a spus, duminică, într-o intervenție la Digi24, că protestele angajaților din domeniul sanitar sunt justificate.

„Ne-am întâlnit de curând cu cei de la Sanitas şi de la Solidaritatea Sanitară. Sunt proteste care din punctul meu de vedere sunt justificate. În sănătate sunt discrepanţe salariale mari. La educaţie, măririle salariale au fost mai consistente decât în sistemul de sănătate.

ADVERTISING

Nu mă refer neapărat la medici şi nu aş vrea ca întreaga discuţie să se refere la medici, unde există într-adevăr venituri care sunt în România printre cele mai mari. Asistenţii medicali au salarii mici, personalul TESA şi personalul auxiliar au salarii mici. Trebuie găsită o soluţie", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

El a explicat că s-au mărit deja salariile în domeniul medical cu cinci la sută, dela începutul acestui an, şi că se caută variante pentru o altă majorare, cu 15 la sută.

„Ştiţi bine că s-au mărit toate salariile cu cinci la sută, iar în plus se încearcă găsirea unei alte măriri de 15 la sută care să crească sensibil salariile din sistemul de sănătate, dar care să nu fie uniforme.

ADVERTISING

Adică nu dăm 20 la sută la un medic care are să spunem 15.000 de lei şi la un asistent medical care are 4.000 de lei 15 la sută.

Că atunci nu faci nimic altceva decât să măreşti decalajul între aceste categorii. Trebuie o mărire echilibrată care să reducă decalajele", a explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că există şi alte tipuri de revendicări din partea sindicatelor şi speră să existe înţelegere din partea acestora.

"Să nu uităm că ne aflăm într-o situaţie de criză economică. Menţinerea deficitului bugetar în anumite limite impune anumite restricţii salariale. Dar dacă există o abordare onestă şi realistă în acelaşi timp atunci mărim salariile cu un procent, dar nu la fel, încât să reducem aceste decalaje", a adăugat Rafila.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇