Va fi grevă în Sănătate? Sanitas a bătut palma cu Guvernul pe creșterea cu 20% a salariilor. Al doilea mare sindicat vrea mai mult

Va fi grevă în Sănătate? Sanitas a bătut palma cu Guvernul pe creșterea cu 20% a salariilor. Al doilea mare sindicat vrea mai mult

Va fi grevă în Sănătate? Încă nu se ştie. Cert este că un sindicat (Sanitas) a bătut palma cu Guvernul pentru o majorare de 20%, iar al doilea mare sindicat (Solidaritatea Sanitară) nu o consideră suficientă, pentru că se referă doar la salariul de bază.

Iată cele mai recente informaţii despre situaţia din sistemul sanitar.

Sanitas a căzut la pace

După discuţiile de luni de la Guvern, reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat că s-a convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15% în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% care se aplică deja de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii.

"Nu avem sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost deja una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul", a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

În opinia sa, referirea la "anvelopa salarială" este o "eroare". "Anvelopa salarială e o greşeală de interpretare. Nu anvelopa salarială, care e uriaşă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noştri banii din 15 februarie, luna asta. Apoi, încă 15% în două tranşe, pe care nu le-am stabilit ca procent şi care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială, foarte important", a explicat Leonard Bărăscu.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a precizat că în lunile martie şi iunie ar urma să se aplice cele două tranşe de majorare.

"Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni", a transmis Pope.

ADVERTISING

Solidaritatea Sanitară continuă protestele

Nu la fel de mulţumiţi sunt reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care anunţă că vor continua acţiunile de protest, urmând ca pe 11 martie să organizeze un miting.

"Prima concluzie, deşi Guvernul a anunţat o creştere a anvelopei salariale pe anul 2024, care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%, constatăm că ceea ce a anunţat public Guvernul iniţial nu mai este adevărat.

Creşterea totală pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%. Cu alte cuvinte, suntem la un fel de joc de alba-neagră, o ofertă făcută publică pe site-ul Guvernului nu mai este valabilă", a declarat Viorel Rotilă, negociator-şef cu reprezentanţii Guvernului din partea Federaţiei Solidaritatea Sanitară..

Rugat să explice mai clar ce a dorit să transmită când a vorbit de o creştere cu 13,9% a veniturilor salariale, Rotilă a precizat că Guvernul propune o creştere a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024 şi nu a veniturilor salariale.

"Pe site-ul Guvernului şi în declaraţia comunicatorului de presă găsiţi declaraţia următoare: pe anul 2024 anvelopa salarială, sau totalul cheltuielilor salariale din Sănătate, va creşte cu 20%. La negocieri, Guvernul s-a prezentat cu o creştere, numai a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024, care înseamnă în materie de venituri salariale o creştere de 13,9%. Vă spun asta, în medie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe modelul actual, pe oferta lor, ce au prezentat astăzi, creşterea veniturilor medii ale angajaţilor din Sănătate, totală, incluzând cei 5% care s-au dat la începutul acestui an, va fi de 13,9%. Deci e mai curând o prezentare de natură politică, deşi public au anunţat că va fi 20% din anvelopa salarială, care înseamnă o creştere, în medie, cu 20% a veniturilor salariale ", a declarat Rotilă.

Acesta a subliniat că o creştere a salariilor de bază cu 20% este insuficientă.

"Noi spunem aşa: creşterea cu 20% a salariilor de bază este insuficientă, ea fiind mai mică şi decât oferta publică, anunţul public al Guvernului, probabil, menit să inducă în eroare angajaţii din Sănătate, că va fi creştere cu 20% a veniturilor totale salariale, că asta înseamnă creşterea anvelopei salariale cu 20%. E un joc de termeni menit să facă lumea să nu înţeleagă ", a afirmat Rotilă.

În concluzie, el a punctat că, la ora actuală, nu s-a ajuns la un acord cu Guvernul.

"Am încercat să găsim mai multe mecanisme de finanţare a creşterilor salariale şi am avut o discuţie şi pe câteva din revendicările adiţionale. La ora actuală, nu avem un acord cu Guvernul. Ne continuăm programul de proteste care include şi pregătirea pentru greva generală.

ADVERTISING

Întâi parcurgem programul de proteste care include toate avertizările prealabile, care include câteva rânduri de pichetări. Pe data de 11 martie e programat un miting în Piaţa Victoriei, după care se ia decizia privind greva generală, în funcţie de numărul de angajaţi din Sănătate care au semnat pentru grevă ", a declarat Rotilă.

Acesta a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie.

"Nu putem vorbi în numele lor, deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide", a declarat Rotilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇