Putin a dat ordin guvernului să ajute Belarus în faţa sancţiunilor occidentale. UE rămâne fermă pe poziții

Putin a dat ordin guvernului să ajute Belarus în faţa sancţiunilor occidentale. UE rămâne fermă pe poziții

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin Guvernului de la Moscova să ajute Belarus să reziste în faţa sancţiunilor impuse de Occident, după represiunea declanşată împotriva oponenţilor regimului.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a efectuat marţi o vizită în Rusia – aliatul său cel mai apropiat – pentru convorbiri cu şeful statului.

Uniunea Europeană şi SUA au instituit o serie de sancţiuni împotriva Belarusului în ultimele luni, cele mai recente pentru deturnarea unui avion de linie Ryanair, pentru a aresta un jurnalist de opoziţie care călătorea cu acest avion.

ADVERTISING

Sprijin pentru Belarus pe fondul sancţiunilor asfixiante se află pe ordinea de zi, iar guvernului i s-au dat instrucţiuni şi el lucrează în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters.

Serviciile de securitate din Belarus au efectuat percheziţii, miercuri, la birourile a cel puţin 12 organizaţii, între care principalele grupuri de apărare a drepturilor omului, şi au arestat mai mulţi militanţi.

Cu o zi înainte, aflat la Sankt-Petersburg, preşedintele Aleksandr Lukaşenko ceruse aducerea în faţa justiţiei a "ONG-urilor stricate" care - potrivit lui - cultivă teroarea în ţară.

ADVERTISING

UE rămâne pe poziții

În tot acest timp, UE denunță noile arestări de opozanţi în Belarus "pentru a reduce la tăcere vocile disidente" şi are în vedere noi sancţiuni ţintite împotriva regimului, a anunţat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP.

"Acest nou val de represiune este o dovadă suplimentară că regimul Lukaşenko duce o campanie sistematică şi bine orchestrată cu scopul ultim de a reduce la tăcere toate vocile disidente rămase şi de a suprima spaţiul civic în Belarus", denunţă Borrell, într-un comunicat.

ADVERTISING

Josep Borrell a cerut "eliberarea imediată a apărătorilor drepturilor omului reţinuţi, precum şi a altor deţinuţi politici, al căror număr continuă să crească şi care în prezent depăşeşte 550" de persoane.

"UE este pregătită să ia în calcul noi măsuri restrictive, conform abordării sale graduale", a spus el.

Uniunea Europeană pregăteşte de asemenea sancţiuni economice mai severe pentru a opri trecerile ilegale de migranţi din Belarus în ţări membre ale blocului comunitar, a avertizat Josep Borrell, după o reuniune, luni, cu miniştrii de Externe din UE.

Sancţiunile individuale au vizat până în prezent înalţi responsabili şi oameni de afaceri din Belarus. Sancţiunile economice au afectat sectoarele-cheie ale potasiului, petrolului şi tutunului.

Lista neagră a UE pentru Belarus numără 166 de persoane, între care preşedintele Lukaşenko şi doi dintre fiii săi, precum şi 15 entităţi legate de regim.

Ca represalii, Belarus şi-a suspendat participarea la Parteneriatul estic al UE şi şi-a rechemat ambasadorul de la Bruxelles.

Vezi şi analiza După bugetul rus, viitorul lui Lukașenko e cam sumbru

Află mai multe informații despre sancțiunile impuse Belarus:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇