Lukașenko închide o graniță a Belarusului. Acuză Germania și SUA că plănuiau o lovitură de stat prin ”celule teroriste”

Lukașenko închide o graniță a Belarusului. Acuză Germania și SUA că plănuiau o lovitură de stat prin ”celule teroriste”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat vineri închiderea totală a frontierei cu Ucraina şi a anunţat destructurarea unor ”celule teroriste” legate de Occident care intenţionau să realizeze o lovitură de stat în Belarus, informează Reuters şi AFP.

”O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. Iată de ce am ordonat forţelor de securitate a frontierei să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a spus Lukaşenko.

Liderul de la Minsk a afirmat că autorităţile belaruse au destructurat ”celule teroriste latente” legate de Germania, Ucraina, SUA, Polonia şi Lituania, celule pe care le-a acuzat că planificau să-l ”înlăture prin violenţă”.

Disputa dintre Belarus şi Occident s-a intensificat recent după aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranţa aviaţiei, şi cu reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega.

La 21 iunie, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus şi a opt entităţi. Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus şi actele violente de represiune îndreptate împotriva societăţii civile, a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor.

ADVERTISING

Lukaşenko se răzbună pe UE lăsând cale liberă migranților ilegali

Între timp, Agenţia europeană pentru securitatea frontierelor (Frontex) a trimis, vineri, o echipă de monitorizare şi intervenţie în Lituania, în contextul intensificării afluxului de imigranţi spre spaţiul Uniunii Europene, informează cotidianul Le Figaro.

În ultimele 24 de ore, autorităţile lituaniene au capturat 150 de imigranţi extracomunitari care veneau din Belarus. În total, anul acesta, peste 800 de imigranţi clandestini, cei mai mulţi din Orientul Mijlociu, au încercat să traverseze frontiera dintre Belarus şi Lituania.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest context, Frontex a trimis vineri o echipă de monitorizare şi intervenţie în Lituania formată din şase agenţi. În următoarele săptămâni, numărul agenţilor Frontex detaşaţi în Lituania va ajunge la 30.

"Situaţia este tensionată şi tinde să se deterioreze. Imigranţii care au scopuri economice vor fi repatriaţi", a declarat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

Guvernul Lituaniei acuză Administraţia autoritaristă din Belarus, condusă de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, de facilitarea tranzitului imigranţilor extracomunitari spre ţările Uniunii Europene, în contextul sancţiunilor aplicate din cauza crizei politice din Belarus.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇