Ameninţată de Belarus cu un val de migranţi ca represalii, Lituania amenajează o tabără de refugiaţi la graniţă

Ameninţată de Belarus cu un val de migranţi ca represalii, Lituania amenajează o tabără de refugiaţi la graniţă

Lituania a deschis vineri o tabără de refugiaţi în zona oraşului Pabrade destinată migranţilor tot mai numeroşi, în special irakieni, care-i trec graniţa venind dinspre Belarus (foto), relatează agenţia EFE.

Sosirile migranţilor clandestini au crescut în Lituania după ce această ţară a cerut UE impunerea de noi sancţiuni Belarusului în urma arestării jurnalistului activist Roman Protasevici.

Acest flux migrator este perceput la Vilnius drept o acţiune de represalii din partea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, acesta de altfel ameninţându-şi explicit ţara vecină membră a UE şi NATO cu un val de ''migranţi ilegali şi traficanţi de droguri''.

ADVERTISING

Ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite, a calificat această situaţie drept un ''război hibrid'' dus împotriva ţării sale.

Primii 73 de migranţi, majoritatea bărbaţi, au fost deja primiţi în această tabără ce are 290 de locuri.

A total of 73 migrants, including 27 people who are in self-isolation, have already been accommodated at the tent camp built at Lithuania’s Foreigners' Registration Center (URC) in Pabradė

Publicată de LRT English pe Vineri, 18 iunie 2021

Potrivit televiziunii publice lituaniene, de la începutul acestui an au fost interceptaţi la frontiera cu Belarus 405 migranţi, faţă de 81 în tot anul trecut.

Litwa będzie musiała założyć obóz dla uchodźców z Iraku. Według Wilna, reżim Łukaszenki współpracuje z grupami...

Publicată de Biełsat po polsku pe Joi, 10 iunie 2021

În schimb, Lituania, la fel ca celelalte două state baltice, Estonia şi Letonia, a primit în ultimele luni solicitanţi de azil belaruşi, mulţi dintre ei cerând azil politic, cum a fost de exemplu cazul liderei opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care după alegerile de anul trecut s-a autoexilat de teama că ar putea fi arestată.

ADVERTISING

Însă în timp ce primirea unor refugiaţi politici din Belarus este în general privită favorabil în aceste ţări, nu acelaşi lucru se poate spune despre sosirea migranţilor veniţi din Siria, Irak, Afganistan sau ţările africane.

Foto: Google Maps

Citește mai multe despre cazul Roman Protasevici:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇