Dîncu cere demisia Ministrului Educației după ce a retras atribuțiile unui secretar PSD. PNL: Situația s-a rezolvat de aseară

Dîncu cere demisia Ministrului Educației după ce a retras atribuțiile unui secretar PSD. PNL: Situația s-a rezolvat de aseară

Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat joi că, în cazul în care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu va reveni asupra deciziei de a retrage atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, social-democraţii sunt „obligaţi” să ceară demisia ministrului şi să renunţe la colaborarea cu echipa sa.

„La nivelul PSD am avut încă de la început dorinţa de a lucra onest, într-un efort partenerial comun, în grupurile stabilite la nivelul partidelor din coaliţie, la optimizarea proiectelor de legi ale educaţiei.

ADVERTISING

Încercarea de a trece legile printr-o consultare formală cu partidele din coaliţie, 'în două zile', ne-a pus în situaţia de a cere mai mult timp pentru analize aprofundate şi pentru consultarea oamenilor şi organizaţiilor din sistemul educaţional. Cred că aceasta este calea responsabilă pentru aceste legi vitale pentru viitorul României şi susţinem, în continuare, că Legile Educaţiei nu pot fi dezbătute, nici măcar în coaliţie, în regim de urgenţă", a scris Dîncu, pe Facebook.

El a adăugat că nu poate înţelege „secretomania" legată de Legile Educaţiei şi nici „dispreţul" pentru dialog şi colaborare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acţiunea de retragere a atribuţiilor domnului secretar de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie este un act autoritarist şi totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse.

Acest abuz de putere al unui proaspăt şi în acelaşi timp tânăr ministru ne aduce în atenţie necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcţionarea Guvernului şi exercitarea răspunderii ministeriale. Cred că doamna ministru va avea înţelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligaţi să cerem demisia ministrului şi să renunţăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem şi noi - PSD - atribuţiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare", a mai spus Dîncu.

ADVERTISING

Acesta a menţionat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor noi legi ale educaţiei „este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului", legând-o „în mod fals" de posibilitatea pierderii finanţărilor prevăzute de PNRR.

„Cu tot respectul, vreau să-i amintesc ministrului Educaţiei că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educaţie, nu cere noi legi ale educaţiei. PNRR nu cere să bulversăm întreg sistemul", a subliniat Vasile Dîncu.

🔺Am constatat cu stupefacție un comportament greu de înțeles al ministrului educației, doamna Ligia Deca, în ceea ce...

Publicată de Vasile Dîncu pe Miercuri, 1 februarie 2023

Lui i-a răspuns, într-o intervenție la Digi24, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Liberalul l-a sfătuit pe Dîncu să discute cu șefii săi de partid înainte să deschidă gură, pentru că, dacă o făcea, afla că situația fusese rezolvată în ședința coaliției de miercuri seara.

„Situația s-a rezolvat de aseară, de la ședința coaliției. Înainte de a ieși public, recomand domnului Dâncu să vorbească mai des cu conducerea partidului său. (...) (Secretarul de stat Florin Lixandru, n.red.) a primit noi responsabilități în Ministerul Educației”, a explicat Stroe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇