Noile legi ale Educației: Cum vrea Deca să schimbe admiterea la liceu și să rezolve plagiatele

Noile legi ale Educației: Cum vrea Deca să schimbe admiterea la liceu și să rezolve plagiatele

Toate liceele care doresc vor putea organiza examene de admitere, iar universitățile vor da titlurile de doctor și tot ele vor verifica plagiatele, reiese din proiectul noilor Legi ale Educației. 

Potrivit informațiilor Educație Privată, în varianta care urmează să fie propusă de Ligia Deca, orice liceu care își dorește va putea organiza examen propriu de admitere la toate profilurile sau doar la o parte dintre ele.

În varianta inițială a proiectului, cea promovată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, doar Colegiile Naționale primeau acest drept.

ADVERTISING

Subiectele de examen vor fi realizate la nivel național de Ministerul Educației, iar în elaborarea lor urmează să fie implicate, în funcție de materie, organizații precum Societatea Română de Matematică sau Academia Română.

Ce se întâmplă cu plagiatele

Totodată, reapare Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), după ce, în versiunea din vară a proiectului realizat de Cîmpeanu, fusese desființat, scrie Edupedu.

Dar în această versiune, rolul pe care acest for îl avea în verificarea doctoratelor plagiate e preluat în bună măsură de universități, așa cum prevedea și versiunea inițială a proiectului de lege, pusă în dezbatere în vară.

ADVERTISING

Iar Consiliul își păstrează doar un rol de “backup” în verificarea mai degrabă administrativă a plagiatelor. El ar urma să își piardă autonomia și să fie coordonat de un departament din Ministerul Educației.

Acest departament este condus din 2018 și până astăzi de Daniela Vasilica Burghilă, o apropiată a fostului ministru Sorin Cîmpeanu care i-a și coordonat lucrarea de doctorat.

Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇