Noul ministru al Educaţiei a depus jurământul. Cine e Ligia Deca și ce i-a transmis Iohannis

Noul ministru al Educaţiei a depus jurământul. Cine e Ligia Deca și ce i-a transmis Iohannis
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noul ministru al Educației, Ligia Deca, a depus luni seara jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni.

”Doamnă ministru, vă felicit pentru această poziție în Guvernul Ciucă”, i-a transmis președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus, imediat după ceremonie, că pachetul de legi ale Educaţiei va trebui să ajungă cât se poate de repede în Guvern.

„Ne dăm seama cu toții că, dacă vorbim despre educație, despre învățământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredințat că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii și cred, sper, cu noi susțineri atât din spațiul politic cât și din spațiul învățământului și din spațiul public la modul general.

ADVERTISING

Este realmente un proiect de țară, de care România are foarte multă nevoie. O națiune fără un sistem de educație performant are puține șanse în lumea de astăzi, care devine din ce în ce mai complicată”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Conducerea PNL a decis să o susțină pe Ligia Deca, consilier prezidențial, pentru funcția de ministru al Educației. Informaţia a fost confirmată de Nicolae Ciucă, şeful PNL. Iar la câteva ore după aceea Klaus Iohannis a semnat decretul.

Ciucă îi mulţumeşte lui Cîmpeanu că s-a sacrificat

Premierul i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu pentru efort și pentru că „s-a sacrificat” pentru ca proiectul Legilor Educaţiei să poată să meargă mai departe.

ADVERTISING

Cât despre Ligia Deca, a fost aleasă „fiind o persoană care a lucrat și a participat, în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educației, în timpul procesului elaborare și după aceea în timpul dezbaterilor publice”.

„Este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finele lunii octombrie acesta să fie aprobat și înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a spus Ciucă, la finalul şedinţei BPN.

Întrebat de ce nu a fost votat cineva din PNL, premierul a răspuns că era nevoie de un om „care știe conținutul pachetului de legi și este în măsură să preia din mers dinamica (sic!) calendarului astfel încât pachetul de legi să intre la timp în Parlament”.

ADVERTISING

Numele ministrului a venit de la Cotroceni

Numele ministrului a fost stabilit împreună cu președintele Klaus Iohannis, pentru că acum Ligia Deca este consilier pe Educaţie la Cotroceni şi persoana care şi-a asumat marele proiect România Educată.

Deca a ajuns, luni la prânz, la Palatul Parlamentului, unde a participat la ședința Biroului Politic Național al PNL. La votul din BPN s-au abținut doar Florin Cîțu și Florin Roman, ultimul plecând din Guvern în urma unui scandal de plagiat.

Klaus Iohannis a vorbit chiar luni despre importanța reformei în Educație și despre „fenomenul toxic al plagiatului”.

Dar fostul ministru Cîmpeanu nu s-a simţit deloc vizat, deşi a demisionat tot în urma unui scandal de plagiat.

Cine este Ligia Deca

Ligia Deca are 40 de ani şi este doctor în ştiinţe politice, titlu obţinut la Universitatea din Luxemburg. Este şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

A colaborat în calitate de expert cu instituţii precum Consiliul Europei şi Comisia Europeană.

În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experţi „Ştiinţa în educaţie” înfiinţat la iniţiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Deca a fost numită consilier de stat în iunie 2015, iar în decembrie 2019 a fost numită în funcţia de consilier al preşedintelui Klaus Iohannis la Departamentul Educaţie şi Cercetare.

De numele Ligiei Deca se leagă proiectul prezidenţial România Educată.

Nominalizarea sa în fruntea Ministerului Educației vine după demisia lui Sorin Cîmpeanu, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Emilia Șercan despre modul în care a plagiat un curs universitar.

În ce-l privește pe Cîmpeanu și acuzațiile de plagiat care i se aduc, Ciucă a spus că trebuie făcută diferența între „o acuză și eticheta de vinovat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇