Reprezentanţii părinţilor îi cer ministrului Ligia Deca să facă public noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa coaliţiei de guvernare şi fundamentarea prin studii şi analize a prevederii prin care liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare.
Federaţia părinţilor şi aparţinătorilor legali din România spune că de câteva zile se discută în spaţiul public noul draft al legilor Educaţiei publicat “pe surse”.
Federația părinților spune că, având în vedere că Ministerul Educaţiei nu a publicat oficial noul text al proiectului în urma analizei amendamentelor, a solicitat conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public următoarele informaţii:
- noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa coaliţiei din 10 ianuarie 2023;
- procedura de aprobare în Guvern;
- metodologia de consultare publică;
- perioada în care noul text a stat în transparenţă;
- organismele şi experţii consultaţi pentru redactarea noului text;
- numărul de propuneri transmise pentru modificarea legii;
- fundamentarea prin studii şi analize a prevederii conform căreia “unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu după susţinerea de către elevi a evaluării naţionale".
Reprezentanţii părinţilor reamintesc declaraţia ministrului Deca din 13 decembrie 2022: “Legile Educaţiei vor fi repuse în transparenţă după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, după sărbatorile de iarnă. Cred că este mai bine ca discuţia să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv şcolară”.
Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educației din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legilor Educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.