Poliția ar putea să dea amenzi și pe baza înregistrărilor de pe camerele de bord. Un proiect USR așteaptă votul final

Poliția ar putea să dea amenzi și pe baza înregistrărilor de pe camerele de bord. Un proiect USR așteaptă votul final

Un proiect inițiat de deputatul USR Mihai Botez prin care Poliția Rutieră va putea sancționa șoferii și pe baza înregistrărilor video provenite de la camerele de bord ale participanților la trafic a primit raport favorabil cu amendamente în Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

Un vot final cât mai rapid pe proiectul de lege, eventual chiar săptămâna viitoare, va salva vieți pe șoselele din România, spune liderul USR, Cătălin Drulă, care este și președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților.

ADVERTISING

„Parlamentul trebuie să adopte legea inițiată de colegii mei, care permite Poliției să dea amenzi pe baza înregistrărilor video realizate de camerele de bord. I-am scris în primăvară lui Bode (fostul ministru de Interne - n.red.), iar mai apoi în iunie și lui Predoiu (actualul ministru de Interne - n.red.), să susțină această lege bună pentru siguranța românilor pe drumuri, dar nu am primit niciun răspuns.

Numeroase comportamente deviante la volan cu potențial ucigaș sunt surprinse de camere video private, dar în prezent Poliția nu poate da amenzi pe baza acestor probe”, a declarat Cătălin Drulă, citat într-un comunicat remis miercuri Spotmedia.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În forma amendată în Comisia Juridică, proiectul prevede modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, fiind introdusă posibilitatea de a se face constatarea contravențiilor „și cu ajutorul unor mijloace video folosite de participanții la trafic, de autoritățile administrației publice locale sau de alte persoane fizice sau juridice, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare sau de înregistrare, a culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției”.

ADVERTISING

Pentru constatarea contravenției va fi necesară și o declarație pe propria răspundere a celui care are camera, în care să confirme faptele și autenticitatea înregistrării video furnizate.

„România este în continuare, din păcate, campioană în ceea ce privește numărul de decese în accidente rutiere. I-am auzit zilele trecute și pe reprezentanții Ministerului de Interne vorbind despre utilizarea imaginilor de pe camerele de bord și mulțumesc colegilor de la celelalte partide care au înțeles cât de important este să luăm măsuri pentru a crește siguranța în trafic și, astfel, pentru a salva vieți.

Practic, proiectul meu se află pe ultima sută de metri a dezbaterilor în Parlament și, dacă ne mobilizăm, poate primi votul final chiar săptămâna viitoare”, crede deputatul USR Mihai Botez, inițiatorul proiectului de lege.

Proiectul USR pentru ca Poliția să poată constata contravenții și pe baza camerelor de bord a fost depus în noiembrie 2021 și mai are nevoie doar de votul în plenul Camerei Deputaților pentru a deveni lege.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇