PNL vrea să-și facă școală de excelență unde să predea primarii: Nimic nu ne poate opri din acest maraton al dezvoltării României

PNL vrea să-și facă școală de excelență unde să predea primarii: Nimic nu ne poate opri din acest maraton al dezvoltării României

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, le-a solicitat, joi, primarilor liberali cu succese consolidate în ceea ce priveşte derularea proiectelor europene să împărtăşească experienţa lor. Liberalii au avansat chiar ideea unei unei școli de excelenţă în administraţie locală, în care primari PNL să predea modele de administraţie celor care doresc o carieră în acest domeniu în România.

"Avem în sală aleşi locali ai unor administraţii liberale extrem de performante. Administraţiile lor au devenit un model de bună practică atât în ţară, şi de ce nu putem să spunem, şi în Europa centrală şi de est. Au avut constanţă, mandate succesive de primar şi au cumulat o experienţă extraordinară. Celor cu succese consolidate, cu proiecte europene derulate le cer să împărtăşească experienţa lor. Vrem să răspândim astfel bunele practici ale guvernărilor locale liberale de succes peste tot acolo unde se vrea. (...)

Vrem să facem în PNL o şcoală a performanţei administraţiei locale. Sunt mulţi care au proiecte mature, avansate. Trebuie să fie sprijiniţi să le ducă la capăt de către cei cu experienţă care au reuşit deja, care au găsit deja soluţii", a afirmat Nicolae Ciucă, la reuniunea Ligii Aleşilor Locali PNL, care se desfăşoară la Poiana Braşov.

El a precizat că Alba şi Cluj sunt "adevărate modele de administraţie locală performantă".

"Dacă sunt obstacole, acestea trebuie înlăturate cât mai curând de Guvern, iar dacă sunt legi care trebuie modificate atunci trebuie acţionat la fel de rapid", a mai spus Ciucă.

De asemenea, preşedintele PNL le-a transmis aleşilor locali liberali că alegerile trebuie câştigate.

"Avem nevoie să convingem, avem nevoie să câştigăm alegerile, avem nevoie să guvernăm. Faptul că suntem la guvernare, că preşedintele ţării provine din PNL (...) vi se datorează în mare măsură dumneavoastră, primarilor PNL", a afimat Ciucă.

Bode: Suntem partidul care dă guvernări, nu unul care doar participă la ele

La rândul său, secretarul general interimar al PNL, Lucian Bode, a spus că trebuie înfiinţată o şcoală de excelenţă în administraţie locală, în care primari liberali să predea modele de administraţie celor care doresc o carieră în acest domeniu în România.

"Cred că ar trebui să împărtăşim mai mult din această experienţă acumulată şi să înfiinţăm o şcoală de administraţie liberală, în care cei mai buni să predea modele de administraţie celor care doresc o carieră în administraţia publică în România. Profit de această ocazie şi lansez această provocare preşedintelui Ligii aleşilor locali să creeze această şcoală de excelenţă în administraţie. Sunt convins că va fi un proiect de succes", a adăugat Bode.

Bode a adăugat că liberalii mai au "de cucerit redute politice" şi de convins oameni, menţionând că trebuie construit statul liberal.

"Statul liberal nu este un concept abstract, el este un spaţiu viu şi se construieşte cu investiţii, cu fonduri europene, cu iniţiative, cu expertiză şi cu foarte multă muncă. Guvernul Nicolae Ciucă a pornit această muncă de construcţie şi sprijină administraţiile publice locale curajoase cu iniţiativă care au ales drumul dezvoltării, care au ales drumul modernizării. Nimic nu ne poate opri din acest maraton al dezvoltării României, care pune la bătaie proiecte valoroase de modernizare, de inovare şi digitalizare a administraţiei publice", a mai spus Lucian Bode.

Potrivit ministrului, PNL trebuie să le arate românilor că este "singura opţiune viabilă pentru dezvoltarea României".

"Poate contextul nu pare a fi cel mai favorabil, dar nu vă lăsaţi demobilizaţi, nu lăsaţi garda jos, ci găsiţi energia şi puterea de a merge, de a pune în practică toate acele proiecte îndrăzneţe şi cu impact în comunităţile dumneavoastră. Suntem credibili în măsura în care facem performanţă în guvernare şi în administraţie, atât la nivel central, cât mai ales la nivel local", a fost un alt mesaj al său către aleşii locali.

"Nu uitaţi niciodată că noi, Partidul Naţional Liberal, suntem partidul care dă guvernări, nu unul care doar participă la ele. Să ne setăm, dragi colegi, acest obiectiv de pe acum şi să luptăm pentru atingerea lui", a subliniat el.

La Liga Aleşilor Locali participă 917 liberali, potrivit prim-vicepreşedintelui PNL Gheorghe Flutur.

Liberalii se vor reuni, vineri, tot la Poiana Braşov, în Consiliul Naţional, unde urmează să aibă loc alegeri pentru funcţiile de secretar general al PNL, prim-vicepreşedinte în domeniul strategiilor politice şi vicepreşedinte în domeniul apărării şi siguranţei naţionale.