Orban: PMB a primit mai mulți bani în acest an decât în guvernarea PSD

Orban: PMB a primit mai mulți bani în acest an decât în guvernarea PSD

Primăria București a beneficiat în acest an de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD, a spus premierul Ludovic Orban, după ce fostul primar Gabriela Firea l-a acuzat că ar fi afirmat că va aloca un buget mai mare numai dacă va fi votat Nicușor Dan.

Premierul a adăugat că singura chestiune este faptul că nu a alocat bani Primăriei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru că în perioada Cabinetului Dăncilă au fost alocate 100 milioane lei, iar banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei.

„Nu înţeleg verbul «a recunoaşte». Nu am spus. Am spus că am încredere că primarul general foloseşte orice alocare care vine de la nivel guvernamental pentru scopul pentru care e prevăzută alocarea respectivă. În acest an, Primăria Capitalei a beneficiat de sume mai mari de bani decât în guvernarea PSD.

ADVERTISING

Nu am alocat din fondul de rezervă pentru că Guvernul Dăncilă a alocat 100 milioane, din fondul de rezervă al Executivului, către Primăria Capitalei, bani aruncaţi pe apa sâmbetei”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat dacă a recunoscut în discuţiile cu Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş că nu a vrut să aloce bani Primăriei Capitalei, aşa cum susţinea Gabriela Firea.

Şeful Executivului a dat exemplul Termoenergetica care trebuia să beneficieze de alocări din bugetul PMB pentru a compensa diferenţa de preţ, după suportarea subvenţiei la căldură, sume care nu au fost alocate.

„De exemplu Termoenergetică, înfiinţată în urmă cu aproximativ 2 ani de zile, în locul RADET pentru care s-a decis falimentul. Termoenergetica trebuia să beneficieze din bugetul Capitalei de alocările prevăzute pentru a compensa diferenţa de preţ, suportării subvenţiei. Şi cu toatea cestea ordonatorul principal de credite nu a alocat banii.

ADVERTISING

A ajuns să aibă datorii care pune în pericol capacitatea de a plăti către furnizori de către Elcen. Adică pe lângă datoriile RADET care există la Elcen s-au mai adăugat datoriile Termoenergetica. Discuţiile era în aşa fel încât să nu ne trezim în situaţia în care Elcen să nu mai poată furniza agentul termic”, a mai spus Orban, după videoconferinţa zilnică organizată de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, împreună cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi prefecţii.

„Întrebaţi-l pe domnul primar general să prezinte situaţia datoriilor Primăriei Capitalei. Pe lângă datoriile care sunt către bănci, datoriile curente care depăşesc 3 miliarde faţă de diferiţi beneficiari ai plăţilor care trebuiau făcute, furnizori de servicii, de produse, inclusiv datorii către bugetul de stat, a completat premierul. 

ADVERTISING

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a susţinut că şeful Executivului a afirmat de mai multe ori că Primăria Capitalei va primi buget atunci când va fi votat Nicuşor Dan în funcţia de primar general.

Firea a mai spus că se aşteaptă ca instituţiile statului să se autosesizeze în acest sens, „dacă nu se va întâmpla în perioada următoare, am discutat şi cu avocaţii noştri şi ne gândim foarte serios să depunem plângere”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇