Olanda, de acord cu aderarea Bulgariei la Schengen. Premierul spaniol vrea o decizie până la finele anului

Olanda, de acord cu aderarea Bulgariei la Schengen. Premierul spaniol vrea o decizie până la finele anului

Olanda a declarat că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, în timp ce premierul spaniol, Pedro Sanchez, a spus la finalul Consiliului European, că ar dori să vadă România şi Bulgaria în spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an. Tot astăzi, premierul Marcel Ciolacu a declarat că speră să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi naval, după care anul viitor și terestru.

Olanda este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, a anunțat, vineri, Ministerul Justiţiei din această țară, punând capăt opoziţiei de lungă durată a Olandei faţă de intrarea Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie, transmite Reuters, care citează agenţia de presă olandeză ANP.

ADVERTISING

În acest context, singura ţară care ar trebui să îşi schimbe poziţia şi să accepte aderarea României şi a Bulgariei - care îndeplinesc tehnic criteriile necesare - la Schengen este Austria. Viena s-a pronunţat în ultimul an împotriva extinderii spaţiului de liberă circulaţie, invocând faptul că acesta nu este funcţional întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroşi migranţi neînregistraţi.

Guvernul olandez a avut o şedinţă vineri şi o decizie privind extinderea Schengen va fi înaintată legislativului pentru aprobare finală, a explicat Denkov, citat de Agerpres.

De asemenea, tot astăzi, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat, la finalul ultimului Consiliu European al anului, că ar dori să vadă România şi Bulgaria în spaţiul Schengen până la sfârşitul anului 2023, relatează Reuters.

ADVERTISING

Premierul spaniol întăreşte astfel o declaraţie a ministrului său de interne Fernando Grande-Marlaska, care a declarat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 4-5 decembrie, când votul privind extinderea Schengen cu cele două ţări a fost scos de pe ordinea de zi, că ţara sa va face tot posibilul pentru a realiza acest deziderat până la sfârşitul anului.

„Pot să mă angajez că noi avem dorinţa şi sprijinul Comisiei ca înainte de 31 decembrie România şi Bulgaria să fie membre depline ale spaţiului Schengen. Ce pot promite este că vom lucra neobosit pentru a face ca acest lucru să se întâmple", a declarat atunci Grande-Marlaska, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Premierul român, Marcel Ciolacu, crede însă că anul acesta se poate face doar intrarea în Schengen aerian și naval, după care va urma și integrarea terestră.

„Pentru anul acesta sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi naval şi de asemenea să finalizăm cât mai mult din infrastructură. Până anul viitor, domnul ministru şi-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă şi drum expres şi să ne pregătim şi pentru anul viitor, când de asemeni sper să terminăm negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, de această dată terestru”, a spus Marcel Ciolacu, după ce a participat la lucrările obiectivului de infrastructură rutieră Autostrada Transilvania - secţiunea Cheţani-Câmpia Turzii.

Iar președintele Klaus Iohannis este sceptic și în ce privește aderarea aeriană. El a anunţat, joi, că a avut o întrevedere informală cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul Bulgariei Nikolai Denkov la care subiectul principal al discuţiei a fost aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie”, a declarat şeful statului.

Iohannis a adăugat, chestionat dacă există o deschidere a Austriei privind ridicarea graniţelor aeriene pentru ţara noastră, cum a declarat premierul Marcel Ciolacu, până la finalul anului, că „mai este mult de negociat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇