Cum încearcă Bulgaria să-și cumpere biletul de intrare în Schengen

Cum încearcă Bulgaria să-și cumpere biletul de intrare în Schengen

Bulgaria a anunțat că va renunța la controversata sa taxă pe tranzitul de gaz rusesc, pentru a evita diminuarea șanselor de aderare la spațiul Schengen.

Fostul premier Boyko Borisov și-a exprimat speranța că decizia va ajuta la acceptarea Bulgariei în Spațiul Schengen.

Autoritățile bulgare sperau să colecteze 1,2 miliarde de euro anual din această taxă. Motivul pentru care Bulgaria nu a aplicat tarifele este teama pierderii sprijinului pentru aderare din partea unor state din UE, relatează publicația bulgară Focus.

ADVERTISING

Cabinetul de la Sofia a anunțat în octombrie că va introduce o taxă de 20 de leva (10,23 euro) pe MW/h pentru gazele naturale rusești ce tranzitează țara. Ungaria a catalogat decizia ca fiind o „mișcare ostilă” și a cerut o anchetă din partea Uniunii Europene.

Ungaria este principala țară din UE afectată de taxă, întrucât își primește gazul prin continuarea conductei Turkish Stream, care trece prin Bulgaria.

Kiril Petkov, liderul partidului Continuăm schimbarea, a anunțat că Bulgaria renunță deocamdată la aplicarea taxei suplimentare pe tranzitul gazelor rusești.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Această taxă nu ar trebui să fie unilaterală din partea Bulgariei. Este necesar să lucrăm cu Comisia Europeană și cu toate țările europene, pentru ca taxa să aibă efect și asupra economiei Federației Ruse”, a explicat acesta, citat de Euractiv.

La sfârșitul lunii octombrie, Comisia a confirmat că Bulgaria va decide în mod independent cum să utilizeze veniturile din noile taxe pentru tranzitul gazului rusesc. „Până acum, UE a impus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Măsurile energetice restrictive afectează petrolul și cărbunele, dar nu și importul de gaze”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei.

ADVERTISING

Budapesta și Belgradul au declarat că taxa ar crește prețul gazelor cu 20%, argument ce nu a sensibilizat în octombrie Sofia, care a răspuns că marea companie Gazprom ar trebui să plătească banii.

Decizia ar putea ajuta Bulgaria să preia rețeaua Lukoil

De asemenea, Bulgaria speră să câștige o altă înțelegere în schimbul neîncasării taxei de tranzit, scrie Világgazdaság.

Vrea să cumpere o participație la Lukoil, pe care compania-mamă rusă intenționează să o vândă din cauza operațiunilor tot mai complicate în Bulgaria.  

Citeşte integral articolul Bulgaria încearcă să-și cumpere biletul de intrare în Schengen: renunță la taxa pe tranzitul gazelor rusești către state din UE pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇