Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov (PPE) spune, într-un dialog cu spotmedia.ro, că bulgarii sunt obosiți și afectați de standardele duble față de ei ca europeni. Îndeplinim deja cerințele Austriei. Apartenența noastră la Schengen nu poate fi condiționată de lupte politice interne.
Anunțată de Guvernul român ca un dezgheț, o breșă semnificativă, noua poziționare a Austriei de a permite primirea României și Bulgariei în Schengen etapizat și doar cu anumite condiții nu este acceptabilă pentru Bulgaria. Concret, Austria cere Comisiei Europene o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
În plus, Austria solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
Cum ați evalua noua poziționare a Austriei - admiterea în Schengen în etape, aeroporturile în primul rând - dar cu impunerea anumitor condiții?
Aderarea treptată la Schengen nu este o idee nouă. Acestea sunt negocieri care au loc de mult timp. Ideea în sine este prost concepută, deoarece nu recunoaște disponibilitatea noastră totală pentru o apartenență cu drepturi depline la spațiul Schengen.
Cele două țări - Bulgaria și România - și-au făcut treaba și suntem pregătiți din punct de vedere tehnic să facem parte din spațiul Schengen. Din punctul de vedere al bulgarilor, etapizarea, precum și introducerea condițiilor nu sunt acceptabile.
Aceste condiții nu pot fi acceptabile pentru Sofia?
Ca bulgar, cred că așa-numitele condiții speciale sunt inacceptabile și nejustificate. Bulgarii sunt obosiți și afectați de standardele duble față de ei ca europeni. Vorbind ca politician, cred că această discuție din Austria nu este îndreptată către Bulgaria și România, ci către societatea austriacă. Despre ce condiții vorbim, când țara noastră își îndeplinește oricum toate angajamentele de protecție a frontierelor? Și acestea nu sunt cuvintele mele, ci ale tuturor instituțiilor europene, ale fiecăreia dintre ele. În acest sens, nu există noi angajamente pentru noi.
Îndeplinim deja cerințele Austriei.
Cine câștigă cel mai mult în acest aranjament, având în vedere faptul că problema migranților pare a fi foarte importantă pentru Austria?
După cum am spus mai devreme, cred că acest comportament al Austriei este mai degrabă rezultatul proceselor lor politice interne. Ei nu sunt singurul exemplu de acest tip, ca atitudine față de cele două țări ale noastre. La întrebarea cine câștigă din toate acestea, aș putea răspunde cine pierde. Pierdem cu toții, și mai ales Uniunea Europeană, pentru că acest comportament alimentează euroscepticismul și neîncrederea oamenilor în puterea și unitatea Europei ca Uniune.
Toată lumea luptă pentru prosperitate politică și nu este nimic în neregulă cu asta, cu excepția cazului în care ignori progresul comun în folosul tău. Există un singur punct pe ordinea de zi a Bulgariei și României, și acesta este ca țările noastre să obțină ceea ce merită de drept și pentru care au dovedit că sunt pregătite. Apartenența noastră la Schengen nu poate fi condiționată de lupte politice interne.
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech