O nouă întâlnire PSD-PNL-UDMR. Ciolacu speră să fie gata programul de guvernare până diseară

O nouă întâlnire PSD-PNL-UDMR. Ciolacu speră să fie gata programul de guvernare până diseară

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că la ora 13:00 va avea loc, la Parlament, o nouă întâlnire a liderilor celor trei partide, PNL, PSD şi UDMR, pentru finalizarea negocierilor pe programul de guvernare.

El a precizat că mai există discuţii în privinţa execuţiei bugetare şi problema SIIJ, unde specialiştii se vor exprima privind cea mai bună decizie, astfel încât să nu mai avem MCV.

”La ora 13.00 avem o întâlnire la Parlament, cu PNL, UDMR şi minorităţile, continuăm programul de guvernare. Astăzi, sper ca împreună cu ceilalţi să terminăm programul de guvernare”, a spus Ciolacu.

ADVERTISING

Liderul PSD a vorbit şi despre PNRR, el arătând că s-a decis o optimizare a acestui program.

”O să optimizăm PNRR. Dacă se va constitui această coaliţie, vom face o deplasare la Bruxelles, pentru a discuta punctual, deja europarlamentarii PSD şi PNL discută cu oficialii europeni privind optimizarea acestui program”, a precizat Ciolacu.

Întrebat dacă la discuţiile de luni seară, de la Guvern, i s-a propus să preia funcţia de premier, Marcel Ciolacu a susţinut că nu a existat această discuţie.

Despre propunerea cu care PSD va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, Ciolacu a precizat: ”Vom vedea ce o să rezulte din negocierile politice, după ce terminăm programul de guvernare, vom avea negocierile politice. (..). Momentan, PSD nu a făcut o nominalizare de premier, dar sunt convins că va face. Sunt ferm convins că PSD va merge cu o propunere de prim-ministru”.

ADVERTISING

Ce vrea PSD dacă nu are premierul

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a anunţat că social-democraţii doresc Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor, în cazul în care nu au premierul, precizând că structura actuală a Executivului ar putea fi lăsată aşa.

“Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei sunt cele două ministere avizatoare, care în orice negociere de algoritm de guvernare sunt cele dintre care se alege.

La noi există cine are premierul nu are Secretariatul General al Guvernului şi nu alege primul între cele două ministere avizatoare. E un algoritm gândit demult în politica românească şi chiar funcţionează când se fac coaliţii sau alianţe”, a declarat Vasile Dîncu, luni seara, la Profit News.

ADVERTISING

Întrebat ce va alege PSD, în cazul în care PNL va avea premierul, el a răspuns: “Nu am stabilit ce alegem, dar eu presupun că am lua Finanţele, având în vedere că sunt alte ministere la care noi nu avem acces, cel puţin în varianta de acum: Dezvoltarea este la UDMR, am văzut că Mediul este la UDMR, adică sunt ministere economice sau Fondurile Europene nu ştiu la cine ar fi.

Este normal ca aceste funcţii economice, funcţiile din ministerele de forţă, legate de membri în CSAT, se aleg cumva între participanţii la guvernare şi atunci cine are una nu putea lua cealaltă”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇