Nicușor Dan nu exclude o retragere a lui Piedone din cursă și spune ce ar face cu un consiliu ostil: Acum se întâmplă că avem doi candidați PSD

Nicușor Dan nu exclude o retragere a lui Piedone din cursă și spune ce ar face cu un consiliu ostil: Acum se întâmplă că avem doi candidați PSD

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, crede că electoratul liberal nu-l va urma pe Cătălin Cîrstoiu, chiar dacă este oficial susţinut şi de PNL, iar voturile PSD se vor împărţi între medic şi Cristian Popescu Piedone.

Totuşi, primarul nu exclude o retragere din competiţia pentru Primăria Capitalei a lui Cristian Popescu Piedone şi a vorbit şi despre ce ar face dacă ar fi reales, însă Consiliul General ar fi dominat de adversarii politici.

”Eu am fost votat de un public de dreapta, parte din acest public mă simpatizează, ei intenţionează să mă voteze. Am avut 30 – 35%, 39% în ultimul sondaj.

ADVERTISING

Avem un partid mare pe partea stângă, PSD, care are intenţie de vot 30-35%. Am spus mereu că, fiind alegeri într-un singur tur, bătălia se va da între mine şi candidatul PSD.

Acum se întâmplă că avem doi candidaţi PSD, adică unul susţinut de partid şi cumva unul susţinut de electoratul PSD. O să vedem săptămânile următoare cum se va împărţi electoratul PSD între cei doi candidaţi”, a declarat, Nicuşor Dan, joi seară, la B1 TV.

Edilul face referire la Cătălin Cîrstoiu, candidatul oficial PSD-PNL, şi Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5.

În legătură cu Cătălin Cîrstoiu, Nicuşor Dan a afirmat: ”Domnia sa i-a lăudat pe primarii Firea, Oprescu, chiar în conferinţa aia de lansare. Şefa lui de campanie e doamna Gabriela Firea, a zis că-i preia ideile din program. Adică, nu e acel candidat PNL, de dreapta, pe care simpatizanţii PNL, alegătorii PNL să-l urmeze”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, Nicuşor Dan consideră că susţinerea lui Cătălin Cîrstoiu este ”un fel de-al PSD-ului de a se ascunde”.

”El va fi susţinut de o listă comună PSD-PNL, de consilieri, în care o pondere mai mare o vor avea consilierii PSD. E un fel de-al PSD-ului de a se ascunde în spatele unei interfeţe care poate să aibă anumite calităţi, dar mi-e greu să cred, în ipoteza în care ajunge primar, că el controlează PSD şi nu PSD îl controlează pe domnia sa”, a mai declarat Nicuşor Dan, citat de News.ro.

Piedone s-ar putea retrage

Cât despre Piedone, Nicuşor Dan are rezerve că va rămâne în luptă până la capăt.

ADVERTISING

"Eu iau cu rezerve candidatura sa şi nu exclud inclusiv o retragere din competiţie. (…) Alegerile într-un tur polarizează. Aşa cum votanţii de dreapta se duc către candidatul de dreapta cu cele mai mari şanse, aşa şi în bazinul celălalt o să vedem care dintre cei doi candidaţi o să pară mai sigur de victorie şi atunci votanţii se vor duce acolo, în majoritate. Eu aşa cred că se va întâmpla", a spus primarul, citat de Agerpres.

Nicuşor Dan mai spune şi că Piedone e departe de a fi un candidat "anti-sistem".

"Fiul lui este deputat PSD, de acum trei-patru ani. (…) Are o majoritate cu PSD la Consiliul Local Sector 5. Ce pot să spun mai mult? E un candidat cu oarecare imagine, dar departe de a fi anti-sistem. Departe… Dimpotrivă, e întruchiparea unui fel de a fi în sistem", a adăugat Nicuşor Dan.

Ce ar face cu un consiliu ostil?

Pe de altă parte, edilul a susţinut că, în cazul în care va câştiga un nou mandat de primar al Capitalei, chiar dacă partidele care îl susţin nu vor deţine majoritatea în Consiliul General, se va găsi "o modalitate de împărţire a atribuţiilor", astfel încât să nu se "piardă timpul" cu conflicte.

"Primarul este ordonator principal de credite. El semnează orice plată. Consiliul doar face bugetul la începutul anului. Primarul are multe pârghii în raport cu Consiliul General.

Ceea ce se întâmplă este că - şi nu vorbesc de viitor, vorbesc de trecut - se constituie o majoritate lângă primar. Asta s-a întâmplat în 99,5% din cazuri, în toată România. (…) O să găsim o formulă de împărţire a atribuţiilor. Bineînţeles, există o alianţă şi un partid care mă susţin: USR, PMP, Forţa Dreptei şi REPER. Construirea majorităţii va începe cu partidele care mă susţin acum. Dar vom găsi o formă ca să existe o majoritate şi să nu pierdem mult timp cu conflicte, cum au fost aceste două săptămâni (în care nu a fost adoptat bugetul Capitalei - n.red.), în care puteam să facem lucruri mai bune pentru Bucureşti", a mai spus el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇