Negocierile din coaliție includ și prefecții și secretarii de stat. Cum sunt împărțite funcțiile între partide (Surse)

Negocierile din coaliție includ și prefecții și secretarii de stat. Cum sunt împărțite funcțiile între partide (Surse)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PNL, USR-PLUS şi UDMR au convenit la negocierile de sâmbătă asupra principiilor pentru împărţirea posturilor de prefect şi a celor de secretar de stat, care se face proporţional cu procentele obţinute la alegerile parlamentare, iar în cazul secretarilor de stat şi în funcţie de titularul ministerului la care sunt numiţi.

În ceea ce priveşte prefecţii, nu a fost stabilită şi împărţirea pe judeţe.

Sistemul D'Hondt - bazat pe procentele de la alegeri - folosit la împărţirea ministerelor în viitorul Guvern Cîţu,  a fost aplicat şi pentru distribuirea posturilor de prefecţi, subprefecţi şi secretari de stat.

Surse politice au declarat pentru News.ro că PNL va avea 20-22 de prefecţi, USR-PLUS - 15-17, UDMR - 4. Conform surselor citate, încă nu au fost împărţite judeţele concret.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte posturile de secretar de stat, PNL ar urma să aibă 42 de secretari de stat. USR-PLUS va deţine 26 de posturi, iar UDMR 12. Funcţiile de secretar de stat vor fi atribuite în funcţie de titularul protofoliului şi de numărul de posturi.

La fiecare minister, două posturi de secretar de stat vor reveni obligatoriu partidelor care nu au titularul. De pildă, dacă ministrul este liberal, automat doi secretari de stat vor fi de la USR-PLUS şi de la UDMR.

Negocierile de duminică sunt pe sănătate şi justiţie

Premierul susţinut de PNL - USR-PLUS - UDMR Florin Cîţu a anunţat sâmbătă seară, la finalul negocierilor dintre cele trei formaţiuni, că duminică sau luni cel târziu va fi finalizat progamul de guvernare, în cursul zilei de sâmbătă discutându-se despre finanţe, fonduri europene şi digitalizare, iar duminică se va discuta despre sănătate şi justiţie.

ADVERTISING

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că în urma discuţiilor a fost definită arhitectura instituţională guvernamentală şi a fost definit modul de gestiune a poziţiilor de răspundere pe palierele doi şi trei ale guvernării.

Cum va arăta Guvernul Cîțu

Vineri, în urma negocierilor, a fost decisă nominalizarea lui Florin Cîţu pentru postul de premier şi au fost împărţite cele 18 ministere din cadrul Executivului, nouă urmând să revină PNL, şase USR PLUS şi trei UDMR. Noul Cabinet ar urma să aibă doi vicepremieri, care ar putea fi Dan Barna şi Kelemen Hunor.

Deja pentru posturile de miniştri sunt vehiculate nume de titulari. Portofoliile pe care le va gestiona PNL sunt: Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, rezultat din împărţirea Ministerului Economiei în două structuri distincte, în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant PNL, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

ADVERTISING

La Apărare şi Externe ar urma să rămână actualii miniştri, Nicolae Ciucă şi Bogdan Aurescu. La Finanţe, potenţiale nominalizări sunt Lucian Ovidiu Heiuş/ Bogdan Huşucă/ Sebastian Burduja, la Interne - ar putea rămâne Marcel Vela, dar au fost vehiculate şi numele lui Rareş Bogdan şi Laurenţiu Leoreanu.

Există şi informaţii potrivit cărora postul i-a fost propus şi actualului ministru al Transporturilor Lucian Bode, care va rămâne fără portofoliu, după ce ministerul a revenit USR-PLUS în urma negocierilor. Surse din PNL afirmă însă că Bode ar fi refuzat postul argumentând că domeniul pe care îl cunoaşte este cel al transporturilor.

De asemenea, Rareş Bogdan şi-a anunţat intenţia de a-şi păstra mandatul de europarlamentar, precizând că Marcel Vela este un ministru foarte bun.

Şefia Ministerului Energiei ar urma să revină lui Virgil Popescu, actual titular la Economie, iar la Educaţie ar putea fi propusă Raluca Turcan, dar este vehiculat şi numele lui Sorin Câmpeanu. La Agricultură, alături de numele actualului ministru Adrian Oros, este luat în calcul şi Emil Dumitru. La Cultură, Bogdan Gheoghiu şi-ar putea păstra funcţia, în timp ce pentru Ministerul Muncii ar putea rămâne şi Violeta Alexandru, dar fi luat în calcul şi Robert Sighiartău.

Ministerele USR-PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM şi Fonduri Europene. În acest caz, posibili miniştri sunt Stelian Ion  - Justiţie, Vlad Voiculescu - Sănătate, Cătălin Drulă - Transporturi, Cristian Ghinea - Fonduri Europene.

Conform anunţului făcut vineri seară, după negocieri, de liderul UDMR Kelemen Hunor, Uniunea va gestiona Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului. Pentru Ministerul Dezvoltării este vehiculat numele lui Cseke Attila, iar la Mediu - Tanczos Barna.

Citește articolele zile pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇