Voci puternice din USR spun NU ”militarizării României”, după desemnarea lui Ciucă: Și mai mulți români vor emigra către țări cu democrații civile

Voci puternice din USR spun NU ”militarizării României”, după desemnarea lui Ciucă: Și mai mulți români vor emigra către țări cu democrații civile

Mai mulți lideri USR au contestat în termeni duri desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premier, spunând că ”militarizarea României” nu este soluția la crizele care amenință țara.

Unul dintre ei este vicepreședintele USR Vlad Voiculescu. El avertizează că și mai mulți români vor alege să plece din țară dacă se ajunge să avem un guvern condus de un general.

"Domnul președinte tocmai l-a desemnat pe domnul Ciucă premier. Aș fi vrut să pot fi mai optimist în condițiile nenorocirilor produse de acest virus și ale tensiunii pe care o simțim cu toții în aer. Cine își imaginează însă că o conducere militară (sau a unui militar) înseamnă claritate, ordine, disciplină, eficiență... nu a fost atent nici la campania de vaccinare, nici la Institutul Cantacuzino, nici la felul în care au servit cetățenii acestei țări până acum instituțiile cu #sătrăiți.

Soluția 'militară' nu este o soluție pentru România sau pentru români. Este cel mult o soluție pentru un președinte care nu suportă să fie contrazis și care își închipuie că poate fi primarul României și pentru un mic grup de indivizi care vor să controleze resursele fără să îi mai doară capul.

ADVERTISING

Cuvinte precum 'strategic', 'interes național' sau 'militar' vor inunda spațiul public pentru a justifica lipsa de transparență, lipsa de asumare și lipsa de rezultate.

Când această perioadă se va fi terminat, și mai mulți români care înțeleg ce se întâmplă vor fi emigrat către țări care au reușit să își consolideze democrațiile 'civile', iar la nivelul întregului popor încă un mit - acela al militarului de carieră care își dă viața pentru țară - se va fi dărâmat", a scris pe Facebook Vlad Voiculescu.

”Pixul lui Dragnea miroase la fel indiferent cine altcineva îl ține în mână”

O poziție similară are și deputatul USR Cristian Seidler. El spune că prin desemnarea lui Ciucă clasa politică admite o nouă criză, aceea de ”lideri politici cu instincte democratice”.

De asemenea, el îi cere lui Iohannis să-i dea mandat public lui Ciucă ”să nu închidă ochii la cheltuirea iresponsabilă a banilor publici”, avertizând că ”pixul lui Dragnea miroase la fel indiferent cine altcineva îl ține în mână”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”E foarte gravă situația sanitară și avem nevoie de un guvern deplin care să acționeze responsabil în toate domeniile. Nominalizarea previzibilă a lui Nicolae Ciucă arată o criză suplimentară: cea de lideri politici cu instincte democratice, nu bazate pe ordine militare. De ce PNL ar prefera să stea la cheremul PSD-ului pentru fiecare vot în Parlament, în loc să se bazeze pe sprijinul constant al USR?

Care e garanția că premierul Nicolae Ciucă nu va accepta împărțirea banilor cu pixul lui Dragnea sau că va sprijini depolitizarea instituțiilor publice și a companiilor de stat? Despre asta dacă ați putea, vă rog, să nu tăceți, domnul președinte Klaus Iohannis. Și să îi dați lui Nicolae Ciucă un mandat clar și public să nu închidă ochii la cheltuirea iresponsabilă a banilor prin politizare.

Nu e greu, trebuie doar să vreți. Poate decideți să mai dați o sanșă țării nu doar fără PSD, ci mai ales fără pesedisme. Pixul lui Dragnea miroase la fel indiferent cine altcineva îl ține în mână. Sper să nu învingeți si în acest domeniu la fel cum ați învins pandemia”, a scris Seidler pe Facebook.

ADVERTISING

”PNL a ales USL, toate reformele începute vor fi oprite brusc”

Nu ”militarăzării” a scandat virtual și deputatul USR Iulian Bulai.

”PNL a ales USL. PNL a preferat să fie susținut de PSD. Sper să nu se militarizeze nici deciziile politice și nici instituțiile statului. Avem nevoie de prezență civilă, deschidere și transparență. Nu militarizare, nu opacitate!”, a scris și Iulian Bulai, imediat după ce PNL a anunțat soluțiile propuse.

Și vicepreședintele USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei înainte de ieșirea de la guvernare, a comentat propunerea PNL, în timp ce consultările încă erau în curs. El spune că liberalii au ales refacerea USL și că asta înseamnă că reformele vor fi oprite.

”Se reface USL cu un premier de la PNL. Presupunând că aripa Orban nu va accepta un nou USL, pe ce voturi se bazează viitorul guvern? PSD, PNL (aripa Iohannis) și UDMR au în total 269 de voturi. Le trebuie 234 ca să treacă guvernul. La Cameră, noul USL va avea 189 de voturi, le trebuie 166 pentru majoritate. La Senat va avea 80 de voturi, le trebuie 69 pentru majoritate.

Toate reformele începute vor fi oprite brusc. Sistemul va continua fix la fel cum a funcționat în ultimii 31 de ani. Ni se vor vinde baliverne cu 'investiții' care, de fapt, sunt bani pentru mafiile de partid. Nu se va închide nicio agenție, dimpotrivă vor mai tot apărea altele noi. Programele corupte de tip PNDL vor crește în continuare. Iar toate astea se vor întâmpla din taxele și impozitele pe care ni le ia statul. Vor zice că e un guvern de uniune națională. Nu e nicio uniune națională. E o uniune între ei, aceiași de acum 10 ani – USL 2", sunt calculele prezentate joi de Claudiu Năsui.

Dacian Cioloș a anunțat însă, înainte să intre la Cotroceni, că așteaptă discuții cu Ciucă, să vadă ce planuri și intenții are. Președintele USR a spus că, atât timp cât nu mai e Florin Cîțu propunerea de premier, se poate discuta refacerea coaliției și că formațiunea va vota un guvern din care face parte.

Celalalt partener de coaliție, UDMR, crede că reprezintă o problemă faptul că Ciucă e militar de carieră, dar că poate accepta această soluție pentru o perioadă scurtă de timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇