Ministrul Muncii promite că proiectul privind pensiile speciale va fi gata în câteva zile: "Îndeplinește toate criteriile din PNRR"

Ministrul Muncii promite că proiectul privind pensiile speciale va fi gata în câteva zile: "Îndeplinește toate criteriile din PNRR"

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că proiectul privind pensiile speciale va fi finalizat în câteva zile şi înaintat Guvernului.

„Vor fi respectate prevederile Curţii Constituţionale, vor fi respectate prevederile din PNRR, în rest suntem pe ultimele discuţii şi proiectul va fi înaintat Guvernului. În câteva zile înaintăm către Guvern şi către Comisie, după care îl înaintăm în Parlament”, a spus Budăi, luni, la Palatul Parlamentului.

Întrebat dacă pensiile militarilor rămân unele ocupaţionale, Budăi a răspuns: "Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final. Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi".

ADVERTISING

Ministrul Muncii a menţionat că încă se poartă discuţii politice în privinţa jalonului referitor la pensii din PNRR.

Concluziile finale pe draftul de proiect privind reforma sistemului de pensii vor fi trase în maximum două zile, iar documentul îndeplineşte toate criteriile din PNRR, a mai spus Budăi, în plenul Parlamentului.

"În perioada 10-13 octombrie a avut loc misiunea experţilor Băncii Mondiale ce coordonează componenta de asistenţă tehnică. În această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanţilor Băncii Mondiale de la Washington cu toţi cei enumeraţi ca făcând parte din acel Comitet de monitorizare a reformei.

ADVERTISING

(...) Concluziile finale vor fi trase în maximum două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplineşte toate criteriile din PNRR. Proiectul de act normativ respectă întocmai criteriile din PNRR şi anume: perioada de contribuţie minimă va fi egală şi poate chiar mai mare pe alocuri decât cea prevăzută în sistemul public de pensii, se va reduce cheltuiala cu plata acestor drepturi, iar cuantumul pensiei nu va depăşi cuantumul salariului", a spus Budăi la "Ora Guvernului".

ADVERTISING

Acesta a adăugat că Banca Mondială, în calitate de consultant, a trimis la Bucureşti reprezentaţi de la Washington, care au purtat discuţii cu sindicatele, cu patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare de pensii şi indemnizaţii de serviciu.

"Banca Mondială ne-a înaintat şi un raport, raport prezentat şi în presă, deci transparent, pe baza căruia lucrăm acum, nu în secret, cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor beneficiare. Lucrăm la întocmirea acestui proiect.

Acest proiect în curând va fi transmis către Guvern spre aprobare, către CSM, spre avizare, după care va fi înaintat Comisiei Europene şi depus în Parlamentul României".

Ministrul Muncii a fost invitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea "Ora Guvernului" pe tema pensiilor speciale.

Dezbaterea politică a fost solicitată de grupul parlamentar al USR şi este intitulată "Stadiul îndeplinirii jalonului 215 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale - şi care sunt paşii concreţi făcuţi de Ministerul Muncii pentru a duce la îndeplinire la timp acest angajament".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇