Ultimul zăhărel al pesediștilor, majorarea pensiilor

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Președintele Iohannis spunea – corect, în opinia mea – că nu pensionarii trebuie să suporte costurile inflației. Dar, dacă nici pensionarii, atunci cine?

Neputând răspunde la această din urmă întrebare, domnul Ciolacu a încercat s-o ocolească, lansând în spațiul public propriul punct de vedere, nu pentru că ar fi neapărat corect, ci numai pentru că așa ceva „dă bine”: „pensiile nu trebui mărite în mod egal la toată lumea”.

Românul are însă o vorbă, zice că unde-i lege, nu-i tocmeală. Iar liderul PSD exact asta face, a demarat tocmeala acolo unde este lege și trebuie aplicată ad litteram. Căci, în sistemul bazat pe contributivitate, pensiile nu se măresc așa cum crede unul sau cum gândește altul. În acest sistem, nu există altă schemă de calcul al majorărilor decât aritmetica punctului de pensie.

Punctul de pensie oglindește munca fiecăruia de-a lungul carierei sale profesionale, contribuția depusă la fondul de pensii și nimeni nu are dreptul „să dea” ceva altfel: numai și numai majorând punctul de pensie. În funcție de acesta, calculul arată cuantumul pensiei. Care cuantum rezultă aritmetic, înmulțind valoarea unui punct de pensie cu numărul de puncte acumulate.

ADVERTISING

Scurt, căci oricât de mare ar fi un lider PSD, tot n-are putere să schimbe tabla înmulțirii.

S-au dus, stimate domnule Ciolacu, vremurile când modificările de pensii sau de salarii le hotăra Dragnea, de unul singur sau ajutat de Olguța, folosind și materia cenușie a partidului, fostul ministru Vâlcov.

Astăzi e mai simplu: aplicăm legea. Care lege nici nu vorbește de majorarea sau nemajorarea pensiilor, ci numai de punctul de pensie. Dacă ai majorat punctul cu un leu, calculul îți va spune exact cu cât ai majorat pensia. Calculul, dragi pesediști, numai calculul, același calcul pentru toată lumea.

Domnii Budăi, Câciu, Ciolacu și alții câțiva pot propune un punct de pensie mai mare sau mai mic, dar nu pot propune ca același calcul aritmetic să nu fie egal pentru toată lumea. Nu există o aritmetică a lui Budăi, a lui Câciu sau a lui Ciolacu. Diferită de cea lui Aristotel, ce naiba!

Alte calcule înseamnă dispreț față de lege și de principiul contributivității, inclusiv de legea pensiilor.

Dar corifeii noștri, de la Ciolacu la Câciu, nu se ostenesc să ne vorbească despre punctul de pensie. Ei vorbesc despre cât „ne vor da” dânșii. Ca să i se pară viitorului alegător că i-a dat Budăi sau Ciolacu, în bunătatea lor, în înțelepciunea și generozitatea cu care însăși Pronia i-a investit.

ADVERTISING

Potentații noștri simt o plăcere să ne pună procentele în brațe, să hotărască cui îi vor „da” mai mult sau mai puțin sau cum se luptă cu procentele, ba 10%, ba 11%, ba chiar 15% - dar, atenție, nu în mod egal la toată lumea.

Cum adică, nu în mod egal?? Abandonăm principiul contributivității? Adică, dacă eu am muncit patru decenii și am contribuit cu o anumită sumă, din salariul meu, vine nea Marcel și-mi spune că îmi dă mai puțin decât ceea ce cotizam, atunci când munceam, timp de patru decenii, la rând?

Să fie clar, dacă cineva nu-mi plătește chiar și un bănuț din dreptul meu rezultat din contribuția mea, cazul acelui bănuț este un furt, o escrocherie, un jaf prin care statul, reprezentat cândva de Ponta, Dragnea, Grindeanu, Tudose, Viorica, Orban sau Cîțu, îmi încasa contribuția, iar acum tot statul reprezentat poate de Ciucă, poate de Ciolacu, nu știu sigur, nu-mi mai dă dreptul meu, întrucât a hotărât un nea Marcel că pensiile n-ar trebui mărite egal pentru toată lumea (am înțeles că în aceleași proporții).

Să vină nea Budăi ăsta și să pretindă că-mi plătește după alt calcul decât contributivitatea pe care este construită legea pensiilor, am convingerea că, la una ca asta, orice tribunal corect - și tribunalele ar trebui să fie toate corecte – îmi va da dreptate. Nu vi se pare?

ADVERTISING

A, dacă statul gândește că este nedrept ca aceia care au avut o contributivitate mică să primească bani puțini și că merită să fie susținuți financiar, asta e altă chestie. Să-i susțină, bine face, inițiativa este generoasă și lăudabilă, dar nu tăind din dreptul meu și din buzunarul meu.

Pe aceștia, statul îi poate ajuta din cu toate alte fonduri decât cele destinate pensionarilor. Le poate oferi tichete de masă susținute de la buget, bonuri valorice, vouchere, bonusuri, cadouri, îi poate înscrie la cantină, poate face orice gândește coaliția, ce născocește Guvernul, ce-i trece prin cap domnului Budăi sau lui Câciu, lui Ciolacu, Firea, Grindeanu, Stănescu și oricărui alt pesedist de vază.

Dar, dacă face majorări altfel decât prin punctul de pensie, atunci cu siguranță pensionarii dezavantajați își vor revendica drepturile prin justiție. Ce va hotărî justiția nu-mi permit să profețesc eu, dar nu-l sfătuiesc nici pe domnul Ciolacu, nici pe locotenentul domniei sale Budăi, nici pe alții să riște propria pușculiță, în cazul când s-ar pune problema să suporte cineva paguba.

Știți ce mă miră în toată tevatura asta? Faptul că numai corifeii pesediști flutură din aripi ca să ne comunice cum ne măresc ei pensiile, cum se zbat ei să ne „dea” cel puțin 10%, dacă nu cumva chiar 11% și poate chiar 15%, dar asta nu pentru că avea dreptate președintele Iohannis când observa că pensionarii plătesc costurile inflației, ci numai pentru că așa a chibzuit Ciolacu, a gândit Budăi, a gândit Câciu, din pură generozitate social-democrată. Haida-de!

Fiecare vrea să-și dea importanță, fiecare vrea să demonstreze că doar de la el emană binele. Nu pot trece cu vederea o declarație făcută luni de domnul Budăi: „Voi rămâne echilibrat și am să fac anunțul final prin intermediul liderilor coaliției”.

Adică eu, marele Budăi, am să vă comunic ce am hotărât eu, dar nu personal, ci prin purtătorii mei de cuvânt, liderii coaliției. N-a precizat care din cei trei, Ciolacu, Ciucă sau Hunor, ne va comunica anunțul final, hotărât e marele Budăi. Aştept cu nerăbdare.

Premierul însă nu s-a avântat până acum în aceste jocuri, în târguiala procentelor sau în promisiuni făcute celor cu venituri mici, ca să-și amintească ei în 2024 cine le-a mărit pensia în 2022, începând cu 2023.

A vorbit, ce-i drept, despre pensii, dar altfel decât în stilul populist și cu iz electoral al fruntașilor PSD. Antamând problema într-o declarație de luni, premierul s-a pronunțat astfel: „Am discutat la nivelul partidului că trebuie să găsim acea soluţie prin care să acoperim creşterea inflaţiei. Creşterea inflaţiei în momentul de faţă este de peste 15%. Dacă bugetul ne va permite, propunerea PNL este de 15%”.

Pur și simplu a declarat, despre majorarea pensiilor şi salariilor, că sunt luate în calcul toate opțiunile şi că urmează ca varianta cea mai benefică pentru populaţie să fie anunţată, la timpul potrivit și în funcţie de buget.

Nu cred că electoratul de astăzi este la fel de naiv cum era pe vremea lui Dragnea și a Olguței. Am convingerea că alegătorul român se va lăsa mai greu dus cu zăhărelul și va ști să prețuiască mai corect decât altădată, pe de o parte, promisiunile populiste ale pesediștilor, iar, pe de altă parte, declarațiile sobre și cumpătate ale premierului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇