Ciucă tot contrazice CE pe pensiile militare și promite în continuare creșteri mari, cu tot cu plafonul din PNRR: Nu minte nimeni! (Video)

Ciucă tot contrazice CE pe pensiile militare și promite în continuare creșteri mari, cu tot cu plafonul din PNRR: Nu minte nimeni! (Video)

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că nu se pune problema să nu fie majorate pensiile, aşa cum şi-a propus coaliţia de guvernare, şi insistă că pensiile militare nu sunt speciale, în ciuda a ceea ce spun specialiștii de la Bruxelles, de a căror analiză depinde accesarea banilor din PNRR.

Față de declarațiile de la sfârșitul lunii octombrie, când anunța că a obținut de la Ursula von der Leyen modificarea plafonului de 9,4% din PIB în cazul pensiilor, acum șeful Executivului nuanțează, însă, spunând că majorările vor ține cont de prag.

„Nu minte nimeni! Eu am vorbit despre un raport al Băncii Mondiale. Este o stare de fapt care se regăseşte în fiecare dintre ţările UE. Deci nu este vorba de a minţi pe cineva. Am citit informaţia respectivă. E vorba despre un răspuns pe care cineva de la CE l-a dat. Nu se pune problema în acest moment ca, ţinând cont de acel plafon de 9,4%, să nu asigurăm creşterea pensiilor, aşa cum ne-am propus la nivel de coaliţie şi la nivel de Guvern”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat de ce a vorbit de agrearea cu Bruxellesul pe modificarea indicatorilor la cuantumul pensiilor, când Comisia Europeană spune că pragul rămâne de 9,4% din PIB.

ADVERTISING

Premierul a adăugat că majorarea pensiilor despre care a tot vorbit face parte din „anvelopa asigurată printr-un procent de 15%” şi a subliniat că nu doreşte o dispută politică a declaraţiile.

„Creşterile de pensii despre care am vorbit şi despre care facem vorbire în continuare intră în acea anvelopă asigurată printr-un procent de 15%. Ştiu că sunt discuţii legate de modalitatea în care se va aplica, dar vreau să fac o precizare cât se poate de clară – nu cred că este un subiect pe care să ne angajăm într-o dispută politică.

Aici este nevoie de o soluţie, o soluţie responsabilă legată de modul în care asigurăm oamenilor creşterea venitului astfel încât să compensăm impactul, efectele pe care le cauzează inflaţia şi această soluţie trebuie să fie una legală, una care să fie posibilă, una care să fie sustenabilă. Nu cred că va câştiga din acest joc al declaraţiilor nici PNL, nici PSD. Nu suntem la guvernare să găsim soluţii pentru un electorat sau un altul. Suntem la guvernare să găsim soluţii pentru cetăţenii României.

ADVERTISING

Vorbim despre o situaţie complicată care ne îngrijorează pe fiecare dintre noi, atunci trebuie să ne gândim la tot ceea ce înseamnă coeziunea socială şi la modul în care putem să arătăm mai mult ca oricând că suntem solidari, că suntem într-o unitate la nivel naţional”, a completat Ciucă. 

Ciucă insistă: Pensiile militare nu sunt speciale

El insistă și că pensiile militare nu sunt speciale, invocând același raport al Băncii Mondiale, unde sunt identificate drept pensii de serviciu.

„Atunci când am realizat conferinţa de presă în timpul vizitei efectuate la Bruxelles şi în urma întâlnirilor cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta Comisia Europeană, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată să fie înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară care practic este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care ne obligă să realizăm reforma pensiilor şi, totodată, discutăm şi de alt jalon care ne obligă să realizăm şi reforma salarizării.

ADVERTISING

Ca atare, despre asta este vorba legat de acel procent de 9,4%. În ceea ce priveşte pensiile militare, am discutat şi acest subiect inclusiv cu reprezentanţii Comisiei care au fost într-o vizită tehnică la Bucureşti, săptămâna trecută sau în urmă cu două săptămâni şi am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, raport în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci intră la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate.

La nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înţelegere, în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din UE vis-a-vis de pensiile militare conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a mai explicat Ciucă.

Premierul a făcut aceste declarații la insistențele jurnaliștilor, el fiind de joi într-o vizită de lucru în județul Maramureș.

Reprezentanți ai Comisiei Europene au răspuns vineri informal jurnaliștilor români care au fost la Bruxelles săptămâna aceasta și au cerut detalii despre renegocierea PNRR-ului cu care s-au lăudat la București liderii coaliției.

Potrivit informațiilor oferite de sursele din CE Spotmedia.ro, țintele și jaloanele rămân aceleași și de respectarea lor depind următoarele tranșe de bani acordate României.

Conferință de presă

Conferință de presă susținută de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la Punctul de trecere a frontierei cu Ucraina – Pod peste Tisa

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 18 noiembrie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇