Ministrul maghiar de Externe: Îi somez pe austrieci să fie de acord cu aderarea României la Schengen

Ministrul maghiar de Externe: Îi somez pe austrieci să fie de acord cu aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, la Timişoara, că susţine aderarea României la Schengen şi a solicitat oficialilor din Austria să nu se mai opună acestui lucru.

„Îi invit politicos, să nu zic că îi somez pe prietenii noștri austrieci, ca în această toamnă să nu blocheze din nou, ci să fie de acord cu aderarea prietenilor noștri români la spațiul Schengen”, spune Péter Szijjártó, citat de Mediafax.

El afirmă că interesul național al Ungariei este ca România să adere la Schengen în acest an.

ADVERTISING

„De la acel moment vom avea 10 noi puncte de trecere a frontierei și nu vom avea timp de așteptare nicăieri de-a lungul graniței dintre cele două țări. (...)

Sperăm că decizia din această toamnă referitor la aderarea României la Schengen se va baza pe fapte reale”, adaugă ministrul de Externe al Ungariei, citat de News.ro.

De asemenea, ministrul consideră că este rușinos că Bulgaria și România nu sunt încă membre ale zonei Schengen.

”România e a treia cea mai mare piaţă de export pentru noi, este un loc preferat de investiţii pentru capitalul maghiar, avem comunităţi naţionale care trăiesc în cele două ţări, a venit momentul să nu deranjăm legătura dintre cele două ţări prin puncte de trecere…

ADVERTISING

Sperăm că decizia din această toamna referitoare la aderare României la Schengen se va baza pe fapte reale”, a mai precizat Peter Szijjarto.

Un memorandum a fost semnat, vineri, la Timişoara, de ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu şi ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, privind deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei spre Ungaria, în vestul ţării şi realizarea infrastructurii pentru acestea.

Un astfel de punct de trecere a frontierei va fi deschis la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, spre Kubekhaza, în Ungaria. Al doilea punct va fi deschis pe un viitor pod care va fi reconstruit peste râul Mureş, la Cenad, în judeţul Timiş.

ADVERTISING

În decembrie 2022, imediat după ce nu am fost admişi în Schengen, premierul Viktor Orban, prezent la Bucureşti după o pauză de 8 ani, a spus că meritam să intrăm, iar decizia greșită „trebuie corectată”.

Însă Austria rămâne neclintită. Gerhard Karner, ministrul de Interne, a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu ministrul român, Cătălin Predoiu, că poziţia ţării sale este că sistemul Schengen, ca întreg, nu funcţionează, de aceea. nu sunt deschişi pentru extinderea acestuia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇