Marele jaf și cele 7 țepe ale comăsarii

bogdan.barbu

Activist de mediu

Acum e ACUM! Bogdan Barbu este tată, soț, IT-ist, fost activist de mediu și, de aproape 2 ani, copreședintele ACUM, partid de doctrină verde, ecologist și anticorupție. Bogdan crede în a lupta pentru o Românie mai bună, mai curată din punct de vedere al mediului și mai curată din punct de vedere politic. Crede în a respira un aer proaspăt atunci când ieșim din casă și într-un aer proaspăt atunci când vorbim despre societatea românească. Crede în drepturi cetățenești largi și în respectarea decenței umane. Și consideră că mediul, tranziția climatică, este cea mai mare problemă despre care nu se vorbește în România, iar asta afectează viețile oamenilor și chiar și viitorul economiei. Vrea să schimbe asta.

,,Oficial îmi merge bine’’, spunea o melodie de când eram tânăr. La fel spune și Guvernul când anunță beneficiile multiple ale comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

,,Comasarea are numeroase beneficii și poate motiva cetățenii să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziția României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că își dorește să urmeze poziția pro-UE și proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unitățile administrativ-teritorial’’.

De fapt, comasarea asta și tot procesul de aranjare a pieselor pe tablă pentru a le ieși cât mai bine au mai degrabă iz de încălcare de reguli democratice, manipulare a alegerilor până la nivelul la care calendarul e aservit fricilor electorale ale unor partide, plus combinații în beneficiul grupurilor de interese, mai ales din Capitală.

ADVERTISING

Toate astea asezonate cu un interval între pierderea alegerilor și preluarea mandatelor de noii primari și președinți de consilii județene, care va permite câteva luni de jaf sănătos. Care primari, desigur, pot migra în voie înainte de alegeri.

Se mai numesc țepe.

Țeapa 1: Schimbăm regulile în timpul jocului, comasăm alegerile, pentru că PNL-ului îi e temă de dezastru, iar PSD, celălalt cap al Partidului-Stat, se teme că asta ar duce la căderea coaliției de guvernare. Facem de toate, punem alegeri mai devreme, tăiem din mandatul prezidențial și tot ce se poate ca să-și așeze ei apele mai bine.

Țeapa 2: Același sistem de vot într-un singur tur pentru primari și președinți de consilii județene. Asta înseamnă că vom avea din nou alegeri cu oameni care iau 20 și ceva, 30 la sută și ies învingători, deși electoratul este împotriva lor. Nedemocratic și monopolist.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Țeapa 3: Bătaia de joc de la Capitală. Pare incredibil, dar cele mai mari partide din România s-au dat de ceasul morții până au găsit un candidat cu ajutorul căruia să încerce să facă jocurile numeroaselor grupuri de interese, care sunt interesate să pune mâna pe putere la București.

Țeapa 4: Exclusiv PNL, ,,speranța forțelor anti-PSD’’ care acum merge chiar cu PSD. Asta e țeapa pe care PNL o dă alegătorilor după ce a candidat sub sloganul ,,votează PNL ca să scapi de PSD’’. Nimic de adăugat aici.

Țeapa 5: Primarii care își pierd în iunie mandatul mai rămân câteva luni în funcție. Să vezi atunci jaf, mai ales în localitățile mici, acolo unde aceste lucruri sunt mai greu de verificat și comportamentul discreționar mai întâlnit!

ADVERTISING

Țeapa 6: Migrația (a se citi furtul) primarilor este lăsată la liber înainte de alegeri. Exact același lucru l-a făcut Victor Ponta înainte de prezidențialele din 2014, iar Curtea Constituțională a respins acea ordonanță de urgență. N-are nimic, o facem din nou acum, într-o formă ușor diferită.

Țeapa 7: Drum liber pentru partidele extremiste. O să vedem noi rezultatele manevrelor făcute de partidul-stat PSD-PNL în privința forțelor întunecate din România! Partidele extremiste sunt lăsate să defileze, cu complicitatea și chiar sprijinul partidului-stat. De ce? Pentru că e foarte convenabil pentru partidul-stat, care poate arăta că nu există alternativă și pentru că astfel voturile nu se duc la opoziția reală. Problema e că extremismul, chiar și când e cu partide născute, ghidate sau măcar tolerate de Sistem, cum este AUR, e că ridică forțe care pot crea situații nebănuite și periculoase.

Toate astea pentru că PSD și PNL TREBUIE să câștige alegerile. Au clientelă de pus în funcții, grupuri de interese mereu flămânde, justiție de controlat și cât mai multă putere de acaparat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇