Traseism fără pierderea mandatului: Guvernul a stabilit cum se face și nu se teme de CCR

Traseism fără pierderea mandatului: Guvernul a stabilit cum se face și nu se teme de CCR

Aleșii locali care vor să candideze din partea altui partid o pot face cu până la 45 de zile înaintea scrutinului din 9 iunie, fără a-și pierde mandatul. Precizările au fost făcute vineri, după adoptarea de către guvern a OUG de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare, de către președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

Potrivit articolului 33 al OUG adoptată de guvern, persoanele care deţin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile din 9 iunie, fără să le înceteze mandatul deţinut.

„De la data intrării în vigoare a OUG, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze - consilier, primar, preşedinte de CJ - în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile în 2020, este liber să o facă.

ADVERTISING

Are la dispoziţie 25-35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor. Deci, are această posibilitate să îşi depună candidatura în numele altui partid. El nu pierde mandatul pe care îşi exercită atribuţiile în prezent.

Până la data constituirii noului Consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, preşedinte CJ, el nu poate să îşi mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie", a explicat Greblă, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Întrebat cu ce diferă actuala ordonanţă faţă de cea adoptată în urmă cu zece ani, care permitea primarilor să treacă la alt partid, dar care a fost ulterior declarată neconstituţională, Toni Greblă a replicat că este o decizie asumată de guvern, în contextul existenţei unui decalaj între data alegerilor (iunie) şi constituirea primelor consilii locale (începutul lunii octombrie).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Este diferit pentru că acum s-a urmărit ca pentru o perioadă limitată, de la data începerii perioadei electorale şi până la terminarea alegerilor - având în vedere că există un decalaj până la constituirea noilor autorităţi alese - primarii, preşedinţii de Consiliu judeţean, respectiv consilierii locali, consilierii judeţeni - dacă consideră că aşa este bine pentru bunul mers al lucrurilor, să poată să candideze din partea altui competitor politic, fără să-şi piardă mandatul de ales local.

Această posibilitate de migrare politică de la un partid la altul este posibilă numai pentru că este vorba de un decalaj între iunie, când se desfăşoară alegerile, şi probabil începutul lunii octombrie, când încep să fie constituite primele consilii locale, respectiv judeţene. (…) Este o decizie asumată de guvern, pentru a da posibilitatea acestora să candideze alegeri. Altfel, s-ar fi putut înţelege că li se restrânge dreptul de a candida, limitând doar la partidul care i-a desemnat acum patru ani de zile", a spus el.

ADVERTISING

Deciziile CCR se aplică pentru viitor, cine „migrează” scapă nesancționat

Toni Greblă a mai precizat că ordonanţa de urgenţă va permite un control al Curţii Constituţionale, dar a dat asigurări că ordonanţa "nu încalcă prevederile" Constituţiei.

"Probabil vă referiţi la migraţia politică - e termenul pe care îl folosiţi… nu a fost niciodată declarată nici constituţională, nici neconstituţională şi în momentul în care aceasta era permisă, fără nicio restricţie, şi în varianta în care aceasta era interzisă cu desăvârşire, sub sancţiunea pierderii mandatului celui ales", a spus el.

Toni Greblă a explicat şi ce s-ar întâmpla în cazul în care ordonanţa va fi declarată neconstituţională abia după ce îşi va produce efectele, iar o parte dintre aleşii locali vor fi avut posibilitatea de a trece la alt partid.

"Deciziile Curţii Constituţionale au aplicabilitate pentru viitor şi nu retroactivează, astfel încât ce s-a întâmplat sub efectul unei legi în vigoare păstrează caracter de legalitate. De la data intrării în vigoare, a publicării în Monitorul Oficial a deciziei CCR, toată lumea este obligată să respecte prescripţiile izvorâte din decizia Curţii Constituţionale", a spus el.

Alegeri comasate, campanie din 12 martie

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost adoptată, vineri, de guvern, printr-o ordonanță de urgență, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin. Alegerile locale și pentru Parlamentul European vor avea loc pe data de 9 iunie.

Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial„, a declarat Mihai Constantin, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 poate fi accesată AICI.

Una dintre modificări priveşte organizarea votului în străinătate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇