În ciuda opoziţiei AUR, mandatul lui Francisc Tobă a fost validat. Deputaţii nu aveau altă soluţie

În ciuda opoziţiei AUR, mandatul lui Francisc Tobă a fost validat. Deputaţii nu aveau altă soluţie

Plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, după ce Comisia de validare a înaintat un raport în acest sens.

S-au înregistrat 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă”, o abţinere şi trei deputaţi nu au votat.

Francisc Tobă, ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) Braşov, a depus apoi jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.

Născut în 1953, Francisc Tobă a absolvit Academia Militară Tehnică din Bucureşti, unde a devenit ”specialist în armament şi rachete” şi a fost preşedintele FSN Sibiu şi deputat FDSN în 1992.

ADVERTISING

Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Cum a încercat AUR să pasese cartoful fierbinte Camerei

Pe 1 februarie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

Motivul: Tobă este asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare.

Potrivit adresei transmise Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Legal, însă, Camera nu avea cum să nu valideze mandatul deputatului Tobă, acest lucru fiind obligatoriu, după ce cetățenii și-au dat votul.

Acest lucru ar fi fost posibil doar în cazul în care alegerea s-ar fi făcut cu încălcarea legii, prin fraudă electorală, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul de față.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇