Iohannis nu face consultări până nu vede o majoritate clară: Nu mai pot accepta încercări de a forma guverne minoritare (Video)

Iohannis nu face consultări până nu vede o majoritate clară: Nu mai pot accepta încercări de a forma guverne minoritare (Video)

Președintele Klaus Iohannis a făcut joi seară declarații de la Palatul Cotroceni. Este prima oară când șeful statului a ieșit public după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier desemnat, după ce a eșuat în a strânge în jurul guvernului propus de el o majoritate parlamentară.

În primele zile ale lunii noiembrie, Iohannis s-a aflat în Scoția, la Glasgow, unde a participat Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26).

Ciucă și-a depus mandatul marți, pe 2 noiembrie, iar de atunci PNL a decis să înceapă negocierile și cu USR și cu PSD în vederea formării unei coaliții de guvernare. Miercuri echipa condusă de Florin Cîțu s-a întâlnit cu liderii USR, iar astăzi, de la ora 16:00, au început discuțiile cu PSD. De altfel, la scurt timp după ce Iohannis a încheiat declarația, a ieșit la declarații și Cîțu, care a spus că discuțiile cu PSD au fost bune și el vede o ”variantă interesantă”.

ADVERTISING

Iohannis a anunțat că nu convoacă partidele la consultări a treia oară, până nu vede că s-a cristalizat o majoritate. Abia apoi așteaptă liderii politici la Cotroceni, să avanseze nume de premieri.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni
  • Bună seara. Am două teme pe care doresc să le ating.
  • Prima temă se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern.
  • Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României.
  • Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun.
  • Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.
  • În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Despre școli

  • A doua temă se referă la școli și vaccinare. Se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare și nu va fi prelungită.
  • Începând de luni, acolo unde situația o permite, elevii se vor întoarce la școală.
  • Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar.
  • Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică: gradul de vaccinare a personalului didactic.
  • Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni.
  • Subliniez încă din această seară, vaccinarea este singura șansă pentru a depăși această pandemie.
  • Putem să ne uităm în jur, vedem că în vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei și concluzia este una tristă și simplă: pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluția, ea se numește vaccinare.
  • Vă doresc multă sănătate!
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇