Kremlinul susține că ar fi ”o prostie” ca UE să-și condiționeze relațiile cu Rusia de soarta lui Navalnîi

Kremlinul susține că ar fi ”o prostie” ca UE să-și condiționeze relațiile cu Rusia de soarta lui Navalnîi

Kremlinul şi-a exprimat marţi speranţa că Uniunea Europeană (UE) nu va face „prostia” să condiţioneze viitorul relaţiei sale cu Rusia de soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest, informează AFP.

„Sperăm că nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relaţiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu câteva zile înainte de o vizită a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell la Moscova, în timp ce UE a denunţat represiunile la adresa lui Navalnîi şi a susţinătorilor săi.

"Dacă (şeful diplomaţiei europene) este purtătorul unui mesaj dur, ministrul nostru (de externe Serghei Lavrov) îi va răspunde la fel de dur", a subliniat Peskov.

Borrell a cerut să-l vadă pe Navalnîi, arestat din 17 ianuarie imediat ce a revenit la Moscova după ce a fost tratat în Germania pentru o otrăvire în spatele căreia s-ar afla, potrivit opozantului, Kremlinul.

Rusia acuză Occidentul că se ”amestecă” în treburile sale

Peskov a adăugat că această problemă ţine de "anchetatori, de judecători", dar că "nefiind nici membru de familie, nici apropiat, pe ce bază ar putea avea loc o astfel de vizită?" (a lui Borrell).

Pe de altă parte, Ministerul de Externe rus a apreciat că prezenţa unor diplomaţi străini la sesiunea tribunalului ce urmează să se pronunţe marţi asupra plasării în detenţie a lui Navalnîi este dovada încercărilor Occidentului de a se amesteca în treburile interne ale Moscovei, transmite Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a scris pe Facebook că prezenţa diplomaţilor este dovada a ceea ce ea a numit ”eforturile Occidentului de a controla Rusia”.

Mai multe ţări europene au făcut referire la posibilitatea aplicării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, mai ales după reprimarea brutală, două weekenduri consecutiv, a manifestaţiilor de susţinere pentru Navalnîi.

UE a aplicat deja sancţiuni împotriva unor înalţi responsabili ruşi, în legătură cu otrăvirea lui Navalnîi.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇