Europenii au decis luni să-l trimită la Moscova, la începutul lui februarie, pe Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell, şi preconizează să adopte sancţiuni dacă preşedintele rus Vladimir Putin va continua reprimarea opoziţiei, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice.
„Josep Borrell se va deplasa la Moscova la începutul lui februarie pentru a transmite un mesaj clar din partea UE şi el va da raportul în legătură cu situaţia din Rusia în timpul următoarei reuniuni a miniştrilor de Externe ai ţărilor din UE, pe 22 februarie”, a explicat unul dintre aceşti diplomaţi.
Sancţiuni pentru încălcări ale drepturilor omului
UE cere eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi a susţinătorilor săi arestaţi în timpul manifestaţiilor de sâmbătă din Rusia.
Adoptarea de sancţiuni a fost discutată luni de miniştrii Afacerilor Externe ai ţărilor din UE, însă ei au decis că este "prematur" să se recurgă la această opţiune, a subliniat unul dintre ei.
"Sancţiunile sunt un instrument util, însă trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la Moscova", a adăugat un alt diplomat.
"UE trebuie să trimită un mesaj foarte clar şi hotărât pentru a transmite că aceasta nu este acceptabil. Avem un regim de sancţiuni pentru încălcări ale drepturilor omului şi cred că trebuie utilizat", a susţinut luni dimineaţa şeful diplomaţiei lituaniene, Gabrielus Landsbergis.
UE condamnă utilizarea forței
Sâmbătă, Borrell a condamnat "arestările în masă" şi "utilizarea disproporţionată a forţei" în timpul protestelor din Rusia care cereau eliberarea lui Aleksei Navalnîi.
"Principiile statului de drept trebuie de asemenea să se aplice în Rusia şi aşteptăm ca cei care au manifestat paşnic şi pentru arestarea cărora nu a existat niciun motiv să fie eliberaţi imediat", a insistat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas.
Europenii cer de o săptămână eliberarea lui Aleksei Navalnîi, arestat pe 17 ianuarie la revenirea sa la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu un agent neurotoxic. UE a aplicat sancţiuni împotriva mai multor membri ai anturajului preşedintelui rus, pentru presupusă implicare în această tentativă de asasinat.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a contactat telefonic, vineri, pe Vladimir Putin, pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.
"Un Navalnîi liber ar permite o nouă şi mai bună relaţie între UE şi Rusia. Am discuta despre cooperare cu Rusia în prezent şi în viitor, în loc de sancţiuni", a subliniat şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn.
Citește mai multe despre arestarea lui Navalnîi:
- Rusia refuză să asculte apelurile oficialilor din Occident pentru eliberarea lui Navalnîi și începe judecarea sa în alt dosar
- Navalnîi îl provoacă pe Putin și se întoarce la Moscova, punându-și viața în pericol. Cum va reacționa Kremlinul?
- Navalnîi rămâne închis până pe 15 februarie. I-a îndemnat pe ruși să iasă în stradă împotriva lui Putin
- Navalnîi nu a fost lăsat să vorbească nici măcar cu avocații săi
- Dacian Cioloş cere o dezbatere de urgenţă a cazului Navalnîi în Parlamentul European
- Consilierul lui Biden pentru securitate națională solicită ca Navalnîi să fie eliberat imediat
- Reacția ministrului român de Externe la arestarea lui Alexei Navalnîi. Așa ceva e inacceptabil!