Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Geneva. Experţii nu au speranţe că vor exista momente ”revoluţionare”

Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc la Geneva. Experţii nu au speranţe că vor exista momente ”revoluţionare”

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, se vor întâlni miercuri, la Geneva. Întrevederea va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta.

Întâlnirea lui Biden cu Putin în Elveţia, ţară aleasă pentru istoria sa de neutralitate politică, nu este prima dintre ei. Însă va fi prima de când democratul a devenit preşedinte al Statelor Unite, supranumit lider al lumii libere.

Este aşteptat ca la reuniunea iniţiată de Biden să fie adoptat un ton diferit decât la cea care a avut loc în iulie 2018, la Helsinki, între preşedintele american de la acel moment, Donald Trump, şi Putin.

ADVERTISING

Prima vizită internațională a lui Biden ca președinte

Întâlnirea de săptămâna aceasta dintre Biden şi Putin are loc în cadrul primei vizite internaţionale a lui Biden ca preşedinte, în timpul căreia a reconfirmat alianţele cu liderii G7 şi partenerii NATO. La sediul NATO, Biden le-a declarat reporterilor că s-a consultat cu ceilalţi lideri mondiali înaintea întâlnirii cu Putin.

„Fiecare lider mondial de aici, cei mai mulţi dintre ei au menţionat asta şi mi-au mulţumit pentru întâlnirea cu Putin”, a spus Biden luni, citează Cnbc.com.

ADVERTISING

„Am discutat cu ei despre ce cred că este important din perspectiva lor şi despre ce cred că nu este important”, a adăugat el.

Liderul SUA a subliniat că omologii i-au apreciat transparenţa şi coordonarea.

Agenda summit-ului

Marţi, un consilier de la Kremlin a spus că stabilitatea nucleară, schimbările climatice şi securitatea cibernetică se află pe agenda summit-ului. În plus, va fi luată în discuție şi situaţia cetăţenilor ruşi şi americani închişi în fiecare ţară.

Deşi sunt multe lucruri ce trebuie discutate, experţii nu au mari speranţe că vor exista momente „revoluţionare” la întâlnirea dintre cei doi lideri. Totuşi, ei consideră că vor putea fi încheiate acorduri simbolice de reconsolidare a încrederii, un cadru pentru relaţia viitoare.

ADVERTISING

Întâlnirea va avea loc în a doua parte a zilei, la o vilă de secol 18 de pe malul lacului Geneva.

Cine participă la întâlnire

Oficialii de la bordul Air Force One au spus marţi, în timpul zborului de la Bruxelles la Geneva, că Biden se va întâlni cu Putin la ora locală 13:00. Putin va ajunge primul la vilă, iar amândoi preşedinţii vor fi întâmpinaţi de omologul elveţian înainte de a face o fotografie împreună.

La întrunire vor participa patru persoane: Biden, Putin, secretarul de Stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. 

Fiecare parte va avea un translator şi fotoreporterii vor putea transmite imagini la început. Ulterior, fiecare delegaţie va avea cinci membri, alături de Biden şi Putin.

Oficialii americani au spus că se aşteaptă ca discuţiile să dureze patru spre cinci ore sau poate mai mult. Nu este aşteptat ca liderii să mănânce împreună.

La finalul întrunirii, preşedinţii vor susţine, separat, conferinţe de presă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇