La ce să fim atenți la întâlnirea dintre Biden și Putin: ce cărți poate juca liderul de la Kremlin și ce concesii poate obține

La ce să fim atenți la întâlnirea dintre Biden și Putin: ce cărți poate juca liderul de la Kremlin și ce concesii poate obține
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sistemul politic al Rusiei este bazat pe cleptocrație și pe subordonarea legii în fața puterii politice, așa că nu se poate pune problema unei resetări a relației cu Moscova: este sarcina Statelor Unite și a aliaților să țină sub control agresiunea, revanșismul și influența malignă a Rusiei.

Aceasta este premisa de la care pleacă întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin, la Geneva, în opinia analistului american Brian Whitmore, Senior Nonresident Fellow la Centrul Eurasia din cadrul Atlantic Council și gazda podcastului „The Power Vertical”.

Brian-Whitmore
Foto: Brian Whitmore/Atlantic Council

Care e miza acestei întâlniri Putin – Biden? Pentru fiecare dintre ei, în primul rând, și apoi din punct de vedere geopolitic.

Președintele Biden urmărește să stabilizeze relația cu Rusia. El caută s-o transforme dintr-o relație ostilă și imprevizibilă într-o relație care rămâne ostilă, dar este ceva mai predictibilă.

Ceea ce mă îngrijorează este că Putin nu este interesat de a avea o relație de pe poziții adverse, dar stabilă și predictibilă. Imprevizibilitatea relației este avantajul asimetric al lui Putin. Rusia este partea mai slabă din această relație și Putin știe asta. Economia Rusiei este mai mică decât a trei state americane – New York, California și Texas.

ADVERTISING

Prin urmare, Putin crede că are nevoie de aspectele imprevizibile ale relației - atacuri cibernetice, dezinformare, interferenţa electorală - pentru a putea fi considerat competitor.

Ultima dată când Washingtonul și Moscova au avut o relație adversă stabilă și previzibilă a fost în timpul Războiul Rece, pe care Moscova l-a pierdut, iar Putin știe bine asta. Din acest motiv, nu mă aștept la niciun progres remarcabil.

Ce poate obține Vladimir Putin de la această întâlnire?

Pare a-și dori confirmarea statutului neutru al Ucrainei, dar cu siguranță este interesat și de alte aspecte, precum sancțiunile impuse din Vest sau de chestiuni economice, cum ar fi punerea în funcțiune a conductei Nord Stream 2.

Cu siguranță se va discuta despre Ucraina, la fel și despre Belarus sau NordStream-2.

Putin visează de multă vreme să ajungă la o înțelegere cu Vestul care să-i garanteze sfera de influență în spațiul ex-sovietic. Așa vede Putin lumea. El crede că marile puteri decid soarta țărilor mai mici.

Dar nu asta este și viziunea Statelor Unite. Niciun președinte american - și cu siguranță nici președintele Biden - nu va permite vreodată ca suveranitatea acestor țări să facă obiectul negocierilor.

Așadar, nu mă aștept la vreun progres în această direcție – și nici nu ar trebui să existe vreodată. Pentru Statele Unite, suveranitatea unor țări precum Ucraina, Moldova și Georgia este de neatins. Pentru Rusia, este condiționată și limitată. Vedem două realități diferite.

Ce poate obține președintele Biden? Poate negocia, de pildă, eliberarea lui Navalnîi sau situația lui Protasevici, închis in Belarus?

Problema lui Navalnîi, Protasevici și a altor prizonieri politici din Rusia și Belarus va fi cu siguranță ridicată de către președintele Biden - precum și, foarte posibil, dovezile că Rusia ar fi putut fi implicată în incidentul Ryanair.

Dar nu mă aștept la vreo surpriză nici aici.

Este posibil să existe unele progrese în ceea ce privește Belarusul, deoarece îmi este clar că până și Rusia îl consideră pe Lukașenko incomod.

În acest sens, mi se pare semnificativ faptul că au existat relatări în mass-media rusă conform cărora Rusia a scos-o pe liderul opoziției bieloruse Svetlana Tihanovskaia de pe lista persoanelor date în urmărire. Acesta poate fi un semnal clar din partea Moscovei.

SUA sunt mai degrabă îngrijorate de China, această țară este în mod evident o preocupare mai mare decât Rusia pentru noua administrație. Care sunt motivele?

China este a doua cea mai mare economie din lume și prezintă o provocare de securitate pe termen lung pentru Statele Unite și aliații săi.

Acest lucru a fost exprimat clar la ultimul summit al NATO. Rusia este o putere în declin care reprezintă o amenințare pe termen mai scurt și care trebuie și ea rezolvată.

E nevoie de o nouă paradigmă a relației cu Rusia? Care ar fi aceea?

Conflictul dintre Rusia și Occident este o luptă normativă și sistemică. Este vorba de lucruri fundamentale. Sistemul occidental se bazează pe statul de drept, pe instituții, pe responsabilitate și transparență.

Sistemul rus se bazează pe patronaj, pe cleptocrație, pe oligarhie și subordonarea legii față de puterea politică.

Într-o astfel de luptă normativă nu există de fapt loc pentru niciun fel de o resetare sau destindere a relațiilor. Statele Unite și aliații săi au sarcina de a contracara agresivitatea Rusiei, revanșismul și influența ei malignă.

Mark Galeotti: SUA ar vrea ca Rusia să facă mai puține valuri

„Spus direct, din perspectiva americană, ei nu vor să cheltuie prea mult timp și eforturi pe Rusia", consideră și Mark Galeotti, istoric britanic, întrebat de Spotmedia.ro.

Mark Galeotti
Foto: Mark Galeotti/ SpotMedia.ro

În opinia acestuia, prioritățile administrației Biden sunt altele și așteptările de resetare a relației cu Putin trebuie temperate:

"Nu asta e prioritatea lor politică numărul unu, ci mai degrabă relațiile cu China și efortul de reconstrucție de acasă de după Covid. Asta preocupă administrația, iar ce vor ei este să convingă Rusia să facă cumva mai puține probleme.

Așa că nu vom vedea o mare resetare, ci mai curând mișcări dictate de interesele comune, cum ar fi în direcția limitării arsenalului strategic.

Posibil să vedem cum Biden, care este convins de importanța relațiilor personale în politică, nu va încerca să-l facă pe Putin prietenul său, mai ales după ce l-a numit criminal și a spus, înainte de asta, că nu are suflet, dar măcar va încerca să-l impresioneze pe Putin suficient pentru a-l convinge că va reacționa dacă Rusia continuă să creeze probleme.

Acesta este esența mesajului pe care Biden i-l va da lui Putin: nu ne testa răbdarea, pentru că nici noi nu vrem să ne ocupăm de tine acum, nu ne interesează o schimbare de regim în Rusia. Iar asta este cea mai mare temere acum în Rusia, în cercul lui Putin. Biden va încerca să-l liniștească și să-i ceară să facă un pas în spate, promițându-i că America nu va sta cu ochii ațintiți asupra lui.

Nu sunt sigur că mesajul va avea un succes deplin, nu e ca și cum întâlnirea își stabilește scopuri foarte ambițioase. Personal, nici măcar atât nu cred că se va rezolva”, spune Galeotti.

Problema Navalnîi – „Rușii când se hotărăsc să facă vreo concesie, o fac înainte, nu după o astfel de întâlnire. Dacă le-ar trece prin cap una ca asta, ar face-o înainte ca Biden să-l întâlnească pe Putin, astfel încât să pară că fac un cadou, nu că au fost siliți la ceva anume.

Ar putea eventual să fie ceva simbolic și la un nivel mult mai jos. De genul lui Paul Wheeler, cel încarcerat în Rusia drept spion american, unul ca el ar fi ceva simbolic, din punct de vedere politic, dar total irelevant, la nivel personal. Navalnîi este prea mult”, spune Galeotti.

Întâlnirea dintre Joe Biden şi Vladimir Putin are loc miercuri, la Geneva și nici în SUA nu există consens în privința mandatului: în mai, ambasadorul SUA la Moscova a avertizat că președintele american ar putea face concesii Rusiei și repeta astfel erori ale predecesorilor săi.

Citiți și alte articole pe aceeași temă:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇