Iulian Iancu, nominalizat de PSD în conducerea ANRE. USR contestă vehement ”personajul” asociat cu Gazprom

Iulian Iancu, nominalizat de PSD în conducerea ANRE. USR contestă vehement ”personajul” asociat cu Gazprom

USR critică vehement posibila numire a lui Iulian Iancu în conducerea ANRE, în condițiile în care acesta și-a anunțat miercuri depunerea candidaturii în numele PSD, la scurt timp după demisia lui Alexandru Stănescu (PSD).

Conform unor surse, alături de Iulian Iancu ar mai fi fost pe lista PSD de posibile propuneri pe locul care li se cuvinte la ANRE, conform negocierilor din coaliția de guvernare, și fostul deputat Eugen Nicolicea.

Miercuri, Iulian Iancu a declarat pentru Adevărul, după depunerea candidaturii la Parlament, că ”este onorantă nominalizarea mea, de către colegii din PSD, pentru o funcţie de conducere în ANRE”.

ADVERTISING

”Nu vreau să discut despre experienţa mea în domeniu, prefer să arăt ce pot să fac în această funcţie, prin fapte”, a mai declarat Iulian Iancu pentru Adevărul. 

Social-democratul a respins acuzațiile care i s-au adus de-a lungul anilor, el fiind de mai multe ori catalogat de politicieni și analiști drept un apropiat al Gazprom.

”Fac un apel la comunicare informată şi responsabilă mai ales din partea unora care s-au obişnuit să mă plaseze în sfera de influenţă a unei cunoscute companii ruseşti. Este cea mai mare minciună legată de numele meu, într-o carieră care depăşeşte deja 35 de ani.

De altfel, verificarea dosarului meu profesional în această perioadă a demonstrat că nu este nicio urmă de adevăr în aceste alegaţii. Nu pot decât să regret că nu am dat atenţie şi nu am reacţionat mai ferm atunci când această minciună a fost aruncată interesat prima oară pe piaţă, dar niciodată nu e prea târziu”, a mai declarat miercuri Iulian Iancu, cu referire la procesul câștigat după ce Ludovic Orban l-a numit ”omul Gazprom”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

USR le cere lui Ciolacu și Cîțu să explice public ”de ce susțin un astfel de personaj la conducerea ANRE”

Într-un comunicat transmis joi de USR, partidul de opoziție acuză PSD că îl vrea la ANRE pe Iulian Iancu deși el a periclitat “parteneriatele strategice cu state occidentale” ale României.

USR reamintește că ”Georgian Pop (fost președinte al Comisiei SRI din Parlament, n.red) afirma într-o comunicare adresată Ambasadei SUA de la București, publicată de Wikileaks, că ’tipul acesta este cumpărat de Gazprom’”.

”În urmă cu doi ani și jumătate, când PSD l-a propus pe Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier pe probleme economice în guvernul Dăncilă, președintele Iohannis a refuzat această numire, arătând că Iulian Iancu periclitează ’decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale’”, se mai arată în comunicatul USR.

ADVERTISING

Tototdată, USR reamintește că Iulian Iancu este ”responsabil pentru elaborarea mai multor modificări legislative care au dus la blocarea Legii offshore și la retragerea investitorilor din proiectele legate de exploatarea gazelor din Marea Neagră”, dar și ”promotorul unor măsuri controversate legate de reglementarea prețului gazului, care au descurajat producția internă în favoarea gazelor de import rusești, accentuând declinul producției nationale de gaze naturale, cu consecințele grave reflectate în securitatea energetică a României”.

În noul context al războiului din Ucraina, sectorul energetic este o componentă de securitate cheie, iar cineva care a primit o astfel de etichetă de la cel mai înalt nivel și nu a putut ocupa o funcție în Guvernul României nu ar avea ce să caute nici în conducerea ANRE”, a declarat deputatul USR Cristina Prună.

În aceste condiții, ”USR solicită ca Marcel Ciolacu și Florin Cîțu să explice public de ce susțin un astfel de personaj la conducerea ANRE” și să susțină pentru acel post un adevărat profesionist în domeniu.

Conform procedurilor legale, Iulian Iancu urmează să fie audiat de comisiile de specialitate din Parlament, apoi să fie votat de plen pentru a-și ocupa locul în conducerea ANRE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇