După scandalul Stănescu, deputaţii schimbă legea - candidaţii la ANRE trebuie audiaţi de comisiile de specialitate

După scandalul Stănescu, deputaţii schimbă legea - candidaţii la ANRE trebuie audiaţi de comisiile de specialitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După scandalul numirii fratelui lui Paul Stănescu în conducerea ANRE, fără ca acesta să aibă nicio treabă cu domeniul, deputaţii au adoptat o lege care prevede ca orice candidat propus pentru Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie să fie obligatoriu audiati mai întâi în comisiile parlamentare de specialitate.

S-au înregistrat 287 de voturi „pentru” şi 2 „contra”. Mai este necesar ca legea USR să treacă şi de Senat, care e for decizional.

Propunerea legislativă adoptată modifică OUG 33/2007, stabilind instituirea obligativităţii audierii candidaţilor pentru Comitetul de reglementare al ANRE în cadrul şedinţelor celor trei comisii parlamentare de specialitate, înainte de acordarea avizului pentru numirea în plenul Parlamentului.

ADVERTISING

Potrivit expunerii de motive a proiectului, prin aceste prevederi este încurajată cunoaşterea experienţei şi competenţelor candidaţilor de către membrii comisiilor parlamentare şi, totodată, acordarea avizelor într-un mod transparent.

Conform celor adoptate, "comisiile reunite vor efectua selecţia propunerilor dintr-o listă care conţine un număr mai mare de candidaţi decât numărul membrilor ce urmează a fi numiţi pe baza audierilor desfăşurate la Palatul Parlamentului sau prin mijloace electronice şi a criteriilor prevăzute la alin. (12) şi (13) şi la art. 3 alin. (4)".

În prezent, selecţia candidaţilor se face exclusiv pe baza criteriilor prevăzute.

ADVERTISING

Cristina Prună (USR): Nu va împiedica numirea de fraţi şi surori de baroni locali

Deputatul USR Cristina Prună a precizat că este necesară instituirea audierilor obligatorii la numirea unui nou membru în Comitetul de reglementare al ANRE, menţionând că acest lucru nu va împiedica numirea în instituţii ale statului de "fraţi de baroni locali, surori de baroni locali, prieteni apropiaţi, oameni care au o singură calificare - de membri de partid", dar românii vor vedea exact cine va fi numit în aceste funcţii.

"Acest lucru înseamnă de fapt interviuri pentru a ocupa aceste posturi, exact aşa cum dau orice oameni care au un job serios în economia reală sau chiar şi la stat.

ADVERTISING

Acest proiect de lege nu vă va împiedica pe dumneavoastră, cei din majoritatea din Parlament, să numiţi în instituţii ale statului fraţi de baroni locali, surori de baroni locali, prieteni apropiaţi, oameni care au o singură calificare, de membru de partid, şi care cer o calificare extrem de precisă şi importantă în domeniul energiei, aşa cum se întâmplă la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Dar măcar, având aceste audieri obligatorii în Parlament, românii vor vedea exact pe cine veţi trimite în aceste instituţii ale statului şi vor vedea cine vor fi cei care vor lua decizii care, până la urmă, le vor influenţa traiul de zi cu zi, adică preţul pe care îl vor plăti la facturile pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică", a declarat Cristina Prună.

Ea a adăugat că actuala Putere vine degeaba în Parlament şi spune că ia decizii în interesul românilor, când de fapt, prin voturile pe care le dă, nu face decât să trimită "nişte impostori" în funcţii publice.

"Această practică ar trebui să se termine, pentru că suntem în România anului 2021. Avem în faţa noastră nişte provocări, mai ales în ceea ce priveşte producerea de energie electrică, preţul pe care românii îl vor plăti pentru facturile la energie şi faptul că trimiteţi nişte oameni complet necalificaţi pentru aceste posturi, incompetenţi până la urmă, asta nu vă face cinste. (...)

Oameni care ajung în aceste posturi fără interviuri, fără audieri nu trebuie să mai existe", a subliniat Prună.

De asemenea, deputaţii au respins un proiect de lege care prevedea încetarea de drept a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al ANRE în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate al autorităţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇