Ion Vianu: Putin a fost lăsat să-și dea arama pe față pentru a fi mai târziu nimicit. Dar nu totdeauna un diagnostic corect duce la o terapie reușită

Ion Vianu: Putin a fost lăsat să-și dea arama pe față pentru a fi mai târziu nimicit. Dar nu totdeauna un diagnostic corect duce la o terapie reușită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Planul lui Putin nu a fost elaborat ieri. Este o acțiune bine pregătită și cunoscută de serviciile secrete de multă vreme. Există temeiuri pentru a crede că Putin a fost lăsat să-și dea arama pe față pentru a fi mai târziu nimicit pe baza unui motiv de la sine grăit. Dar nu totdeauna un diagnostic corect duce la o terapie reușită, spune scriitorul și psihiatrul Ion Vianu.

L-am întrebat pe Ion Vianu, una dintre vocile exilului românesc din perioada comunistă, implicat în mişcarea pentru apărarea drepturilor omului în România, cum trăiește amenințarea unui nou război în care Rusia nu pare a-și dezminți moștenirea sovietică.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE TEXT evenimentele din Ucraina în a 9-a zi de război

Ion Vianu

Cum trăiți acest nou episod al istoriei, invazia Rusiei în Ucraina? 

Îl trăiesc cu oroare. În primul rând, pentru că a început un nou genocid în istoria Europei, dublat de o migrație de masă; dimensiunile uciderii și exilului unui popor ca cel ucrainean nu pot fi apreciate încă, dar nimic nu arată, fie și în cea mai mică măsură, voința Rusiei de-a opri distrugerea poporului ucrainean.

Al doilea lucru care mă cutremură este perspectiva unui al treilea război mondial. Orice catastrofă este posibilă.

Al treilea lucru care mă mânie este încălcarea grosolană a Dreptului internațional. Ucraina este o națiune suverană proclamată în urma unui referendum, în anul 1991, care a întrunit aprobarea a 84% din votanți. Iar în 1994 Memorandul de la Budapesta, semnat și de Rusia, confirma suveranitatea și integritatea Ucrainei (angajament reconfirmat în 2009). În această calitate, Ucraina poate să ceară cooptarea ei în orice pact sau organizație internațională.

ADVERTISING

Care sunt germenii, condițiile de posibilitate ale regimului autocrat din Rusia? Cum e posibil, în alte cuvinte, un lider ca Vladimir Putin? Și cum e posibil în vremurile noastre?

Rusia nu a cunoscut niciodată un regim democratic. Putin a decis: Ucraina trebuie desființată ca țară. Pentru Putin, exemplul Ucrainei este primejdios, înseamnă că evoluția spre democrație este posibilă într-o țară care îi este în multe privințe asemănătoare cu atât mai mult cu cât, chiar după condamnarea la ani lungi de închisoare a lui Alexei Navalnîi, contestația continuă în Rusia.

Manifestanții, nu chiar atât de puțini, de vreme ce acceptă că vor fi automat arestați de poliție, ies în stradă.

ADVERTISING

Circulă o petiție, semnată de sute de artiști, universitari, oameni de știință. Dar marile mase nu știu nimic. Chiar cuvântul „război” interzis în media... este numit o „operație tehnic-militară”. Deci istoria Rusiei, a URSS, apoi din nou a Rusiei de după 1991, imperialismul ei brutal și fără scrupule sunt confirmate de fapte. Nu trebuie să credem că faptul de-a trăi în epoca tehnicii celei mai elaborate ne scutește de acte de barbarie.

Ce i-a scăpat Occidentului?

Există temeiuri pentru a crede că marile puteri (cel puțin) erau la curent cu planul de distrugere a Ucrainei. Întrebat, la începutul mandatului său, de un jurnalist, dacă „Putin este un ucigaș”, președintele Biden  a spus: „Da, este.. veți vedea ce preț va plăti” .

Tot Biden îi spune lui Putin că nu are suflet. Planul lui Putin nu a fost elaborat ieri. Este o acțiune bine pregătită și cunoscută de serviciile secrete de multă vreme. Există temeiuri pentru a crede că Putin a fost lăsat să-și dea arama pe față pentru a fi mai târziu nimicit pe baza  unui motiv de la sine grăit. Dar nu totdeauna un diagnostic corect duce la o terapie reușită. Vom vedea.

Cum poate fi Vladimir Putin oprit?

Din interior, nemulțumirea își face loc, în primul rând, printre elite. „Elite” înseamnă oameni foarte bogați, „oligarhi” care își văd afacerile compromise, dar și tineret educat, oameni de știință, artiști, universitari. Istoria arată că tiranii pot fi răsturnați când puterea contestației a atins un anume prag.

Dar nu ne spune nici în ce condiții și, mai ales, când. Iar pe talgerul opus stă resentimentul împotriva Occidentului. Nu știm în ce direcție se va apleca balanța.

Mai bine de treizeci de ani după căderea comunismului, perioadă de mari speranțe, dar și de dezamăgiri, începe un nou timp vestitor de primejdii și lacrimi.

--

Despre Ion Vianu: Psihiatrul și scriitorul Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, s-a născut în 1934, la București. În 1977 a emigrat în Elveția, după ce se exprimă împotriva regimului comunist și colaborează cu Radio Europa Libera, devenind una dintre vocile exilului.

S-a implicat în mișcarea pentru apărarea drepturilor omului în România, împotriva abuzurilor politice ale psihiatriei de pretutindeni. A publicat mai multe romane, printre care "Arhiva trădarii și a mâniei" (2016), o ficțiune despre vechea Românie, comunism și demnitatea nebuniei. "Romanul autobiografic" Amor intellectualis (2010) se bucură de mai multe premii și este recent reeditat la Editura Polirom.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇