Iohannis spune, de la Bruxelles, ce crede despre o președinție rotativă, comasarea alegerilor și de ce n-a numit alt șef la SRI (Video)

Iohannis spune, de la Bruxelles, ce crede despre o președinție rotativă, comasarea alegerilor și de ce n-a numit alt șef la SRI (Video)

Ajuns deja la 1 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații în fața jurnaliștilor pe anul 2024, joi, de la Bruxelles, înainte de summit-ul extraordinar unde se decide finanțarea pentru Ucraina.

Iohannis a fost întrebat despre ideea vehiculată în spaţiul public privind o rotaţie inclusiv a viitorilor preşedinţi, cinci ani preşedinte liberal şi cinci ani preşedinte din partea PSD.

„În ce priveşte ce aţi numit rotaţia preşedinţilor, eu în continuare cred că poziţia de preşedinte nu se joacă la masa verde şi românii decid cine şi când va fi preşedintele României”, a răspuns șeful statului.

ADVERTISING

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că este o idee foarte bună rocada la alegerile prezidenţiale, după modelul aplicat la rotaţia premierilor, însă a atras atenţia că ea ar trebui să fie pe un mandat complet.

„O idee foarte bună. Dar să fie pe mandat complet. Totuşi, nu ne jucăm. Cred că e suficient, că am avut zece premieri în zece ani”, spunea miercuri Ciolacu pe subiect.

În ce privește comasarea alegerilor, Iohannis crede că ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede.

„În ce priveşte alegerile, eu ştiu că există o discuţie în coaliţia de guvernare pentru a găsi soluţii. Discuţia este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri, într-o jumătate de an, practic din iunie până în decembrie, este foarte foarte greu de gestionat, şi atunci ar fi o soluţie ca anumite alegeri să fie comasate, pentru a avea efectiv mai puţine rânduri de alegeri”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Cum va gestiona coaliţia aceste chestiuni vom vedea, nu este o treaba preşedintelui să se implice în negocierile coaliţiei de guvernare pentru astfel de chestiuni, însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”, adaugă şeful statului.

Preşedintele a mai fost întrebat și de situația de la SRI, având în vedere că nu a mai numit un alt director civil după demisia lui Eduard Hellvig.

„SRI este condus de prim-adjunctul generalul Ionescu şi cred că el conduce SRI foarte bine, întreaga conducere militară este în funcţie. SRI nu are director civil. Evaluarea mea, şi am făcut câteva evaluări, este că Serviciul funcţionează impecabil. Deci, din acest punct de vedere, nu trebuie nimeni să-şi facă probleme”, a arătat preşedintele Iohannis. 

Declarații de presă susținute înaintea participării la reuniunea Consiliului European

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇