Iohannis, primul discurs după mai bine de o lună de absență: Nu ne putem permite să fim slabi, divizați sau incoerenți (Video)

Iohannis, primul discurs după mai bine de o lună de absență: Nu ne putem permite să fim slabi, divizați sau incoerenți (Video)
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, primul discurs pe anul 2024, după mai bine de o lună de absență din spațiul public.

Șeful statului a vorbit în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, amintindu-le ambasadorilor că este ultimul astfel de eveniment la care el va mai participa.

„Mă bucur să vă întâlnesc din nou la început de an pentru a evoca principalele evoluții și realizări de politică externă din anul 2023, precum și pentru a vă prezenta succint așteptările și obiectivele noastre pentru 2024.

Întâlnirea noastră de astăzi este și ultima în acest cadru, având în vedere că anul acesta voi încheia cel de-al doilea, ultimul, mandat.

Fără îndoială, în ultimii 10 ani, România și-a afirmat pe deplin vocația europeană și euroatlantică, consolidându-și profilul extern de stat responsabil, de încredere și constructiv, angajat, predictibil și coerent”, a spus Iohannis în deschiderea discursului.

ADVERTISING

Războaie

Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru Ucraina, amintind că peste 33 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul țării noastre, reprezentând peste 60% din produsele care au fost transportate prin Culoarele Solidarității ale UE.

În legătură cu războiul din Gaza, Iohannis a condamnat acțiunile Hamas, dar a subliniat și nevoia de a „respecta strict” dreptul internațional și umanitar, acordând ajutor civililor.

„Este clar, după aceste luni de conflict deschis, că este nevoie de o soluție politică pe termen lung, care să conducă la o pace justă, iar singura variantă viabilă rămâne soluția celor două state, cu respectarea atât a aspirațiilor legitime ale poporului palestinian, cât și a dreptului la securitate al Statului Israel”, a spus Iohannis.

Șeful statului a lăudat eforturile Republicii Moldova, care a reușit să pășească decisiv pe drumul către UE, în ciuda multiplelor crize și amenințări cu care se confruntă.

ADVERTISING

Protecția României, NATO și SUA

În ce privește amenințările la adresa țării noastre, Iohannis s-a lăudat că, „prin deciziile luate la summit-ul NATO de la Vilnius, România beneficiază de cel mai înalt grad de apărare și protecție de până acum”.

„Ambițiile și așteptările noastre pentru 2024 sunt cu atât mai mari în condițiile în care, în martie, se vor împlini două decenii de la momentul istoric al aderării României la NATO. Pentru România, la summit-ul de la Washington, prioritatea va fi reprezentată de continuarea implementării depline a măsurilor de adaptare și reasigurare, precum și de consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră. (…)

Anul 2024 se prefigurează a fi unul important și pentru Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Vom avea o agendă amplă și diversă a viitoarei runde a Dialogului Strategic bilateral din primăvară”, a mai spus președintele.

ADVERTISING

Schengen, OCDE și turneele

El nu a uitat să menționeze și decizia de la finalul anului trecut privind aderarea parțială a României la Schengen.

„Vom rămâne o voce puternică în sprijinul adoptării unor noi soluții menite să consolideze securitatea internă a Uniunii, inclusiv prin întărirea spațiului de liberă circulație.

Îmi exprim speranța că România își va putea spori curând contribuția ca stat membru Schengen, inclusiv prin aderarea cu frontierele terestre, un prim pas pozitiv fiind decizia de aplicare a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie a acestui an”, a continuat președintele, menționând și încă un obiectiv.

„Aderarea României la OCDE rămâne un obiectiv major asupra căruia ne vom concentra eforturile și în 2024, prin continuarea alinierii riguroase la standardele Organizației”.

Și nu a uitat să menționeze nici controversatele sale turnee de anul trecut, vorbind pe larg despre fiecare în parte: „La întâlnirea noastră de la începutul anului trecut vă spuneam că acțiunea globală a României va dobândi o relevanță aparte. Astfel, în 2023, am acordat o atenție sporită cooperării cu state din Asia, Africa și America Latină”.

Anul alegerilor

În încheiere, Iohannis a amintit că anul acesta sunt alegeri importante și în România, dar și la nivel european și mondial.

„2024 este și un an electoral foarte important în plan european și național. Toate alegerile din acest an vor trebui să reflecte maturitatea noastră democratică.

România a parcurs cu succes drumul către libertate și democrație, și-a ocupat locul meritat în Uniunea Europeană și în NATO; vom rămâne vigilenți în fața curentelor extremiste și nu vom permite afectarea sistemului nostru de valori și a principiilor de bază ale societății noastre.

Eu mizez pe dialog, colaborare și solidaritate pentru a construi o lume mai sigură și mai prosperă. Iar inclusiv rolul dumneavoastră, al diplomaților, este de a găsi elementele care ne apropie și ne fac mai puternici împreună. Nu ne putem permite să fim slabi, divizați sau incoerenți. Trebuie să apărăm ordinea mondială bazată pe reguli, precum și comunitatea noastră de valori și securitate.

Contez, în acest sens, pe implicarea dumneavoastră, așa cum contez și pe cea a diplomaților români! Vă urez mult succes în acest an! La mulți ani tuturor! Mulțumesc!

Întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇