Iohannis spune că scandalul din PNL e ceva normal. Îl consideră pe Stelian Ion vinovat că mai există Secţia Specială și dă un avertisment pe PNRR

Iohannis spune că scandalul din PNL e ceva normal. Îl consideră pe Stelian Ion vinovat că mai există Secţia Specială și dă un avertisment pe PNRR

Președintele Klaus Iohannis consideră că scandalul din PNL dintre taberele celor doi contracandidați – Ludovic Orban și Florin Cîțu – este ceva normal și natural într-o campanie electorală internă.

La întrebările jurnaliștilor despre unele dintre acuzațiile grave ale lui Orban, despre ”forțe nedemocratice” care ar interveni în lupta din PNL, Iohannis a spus că nu are niciun indiciu că așa ceva există.

”Eu nu am astfel de semnale și pot să vă spun că pun astfel de declarații pe seama ascuțirii luptei de tip campanie electorală. Vă dați seama că dacă aveam semnale că există așa ceva aș fi intervenit demult.

ADVERTISING

O competiție politică întotdeauna îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale și cam așa putem să interpretăm. Nimic mai mult”, a răspuns Iohannis.

Ceva mai permisiv a fost când jurnaliștii l-au întrebat despre acuzațiile că Florin Cîțu încalcă statutul partidului, dar și de faptul că s-a ales cu plângere penală din cauza documentului elaborat la Guvern cu strategii pentru a câștiga șefia PNL.

”Ca pe o campanie politică (privesc aceste lucruri - n.red.), cu anumite accente mai stridente, dar în esență așa se desfășoară o campanie electorală, cu acuzații la adresa competitorilor, acuzații diverse la adresa celeilalte echipe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Trebuie să privim lucrurile destul de bine și relaxat, guvernarea nu a avut de suferit, economia merge bine, zonele protejate sunt protejate”, a susținut Iohannis.

Întrebat despre temerile de fisură în PNL după congresul din 25 septembrie, Iohannis a spus în plină conferință televizată că dă o informație ”off the record”.

”Va spun off the record că, și când am candidat eu, a fost povestea că se rupe partidul”.

”Chiar dacă teoretic ar fi mai bine ca această campanie să nu facă valuri în afară, ea face, că sunt oameni cunoscuți și vizibili. O astfel de competiție nu se poate desfășura în spatele ușilor deschise. E o competiție în parametri normali”, a mai apreciat președintele.

ADVERTISING

El nu a vrut să comenteze despre ipoteza lansată de Ludovic Orban, ca președintele PNL să fie automat și premier. ”E o teorie de campanie”, s-a limitat Iohannis în răspuns.

Iohannis, săgeți către Stelian Ion

El consideră totuși că la acest moment coaliția funcționează cât de bine pot lucra împreună trei partide care anul trecut erau competitori în alegeri.

”Acum haideți să ne amintim cum a apărut această coaliție și cum s-au poziționat unii față de alții și care acum sunt împreună.

Noi am avut la sfârșitul anului trecut campanie electorală și aproape s-au duelat în public. O astfel de coaliție are nevoie de timp și având în vedere de unde am pornit pot să spun că da, coaliția functionează, dar nu funcționează perfect”, a precizat președintele.

Aici Iohannis a nominalizat un singur ministru, pe cel al Justiției. Președintele consideră că Stelian Ion e vinovat de faptul că Secția Specială încă nu a fost desființată.

”De exemplu SIIJ încă nu a fost desființată, ministrul Justiției nu a găsit calea potrivită. Și sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Deci mai este mult de lucru”, au fost criticile lui Iohannis.

PNRR nu e perfect, dar bani vor veni

Iohannis a fost întrebat și despre criticile din presa germană la adresa PNRR-ului României.

”Avem un plan aprobat, mi s-a părut puțin foarte unilateral articolul, ca să nu zic mai mult, că nu e de la noi publicația și nu are rost să spun alte lucruri.

Sunt unii care vor să-și dea importanță și dau informații senzaționale mai departe. PNRR-ul nostru am știut de la început că nu este perfect, de aceea, e foarte bine că e depus, se discută cu Comisia Europeană.

Nici mie nu mi s-a părut un plan perfect, dar în timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, planul a fost elaborat și este unul rezonabil. Și dacă sunt puncte care nu sunt eligibile din punctul de vedere al Comisiei, ele sunt scoase din plan, nu e nimic complicat.

Dar ce rămâne în plan trebuie pus în practică. Nu pot să accept să avem banii disponibili și să nu realizăm proiectele din motive birocratice. Așa ceva de data asta nu mai accept!

Vom avea PNRR, va fi finanțat, probabil unele proiecte vor fi scoase, dar multe rămân. Dar abia atunci începe greul, că avem foarte puțin timp de a realiza aceste proiecte”, a conchis Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇