Iohannis s-a dus în Brazilia imediat după Lavrov și a susținut cauza Ucrainei. Președintele Lula promovase agenda Moscovei

Iohannis s-a dus în Brazilia imediat după Lavrov și a susținut cauza Ucrainei. Președintele Lula promovase agenda Moscovei

Klaus Iohannis e în Brazilia în același timp cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Vizita preşedintelui român vine în momentul în care omologul său brazilian Lula da Silva tocmai s-a pronunțat împotriva sprijinului acordat de Occident Ucrainei.

În acest context, Iohannis i-a prezentat preşedintelui brazilian viziunea României cu privire la situaţia de securitate de la graniţa noastră şi la războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

”Mesajul României, ca stat vecin şi cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene şi ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic şi trebuie înţeles de partenerii noştri: oricât ar încerca Moscova să îşi justifice acţiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a încercat să îi anuleze independenţa, încălcând inclusiv Carta ONU.

ADVERTISING

Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecinţa directă a acţiunii sale, contrară dreptului internaţional”, a declarat Iohannis în Brazilia.

”Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea şi pentru a câştiga acest război de eliberare a ţării”, a adăugat Iohannis.

România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi. I-am prezentat, de asemenea, domnului Preşedinte şi consecinţele războiului în multiple planuri, de la situaţia refugiaţilor, până la criza energetică sau cea alimentară”, a mai spus şeful statului.

ADVERTISING

”Îi adresez mulţumiri preşedintelui Lula da Silva, pe care l-am invitat să realizeze o vizită în România, pentru discuţiile avute şi îmi exprim convingerea că relaţiile dintre ţările noastre vor deveni tot mai puternice”, aşa a încheiat Iohannis.

Declarații de presă comune cu Președintele Republicii Federative a Braziliei

Brazilia s-a poziţionat de partea agresorului

Înainte de venirea lui Iohannis, Luiz Inacio Lula da Silva l-a primit chiar luni pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în vederea unei medieri internaţionale în Ucraina, după ce a acuzat Occidentul că contribuie la continuarea conflictului.

Anterior, preşedintele brazilian a fost primit de Xi Jinping. El a acuzat America ”de încurajarea războiului” în Ucraina, acuzaţii repetate duminică, la Abu Dhabi: ”UE şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. Ei ar trebui să se aşeze la masă şi să spună Ajunge!”.

ADVERTISING

Practic preşedintele Braziliei s-a făcut ecoul Rusiei şi Chinei, care acuză Occidentul de războiul rus în Ucraina. Amintim că Brazilia nu a impus sancţiuni financiare Rusiei şi nu a acceptat să furnizeze muniţie Ucrainei. În schimb, încearcă să se poziţioneze ca mediator.

În consecinţă, Statele Unite au acuzat Brazilia că se face ”ecoul propagandei ruse şi chineze” în războiul din Ucraina.

În plus, Ministerul ucrainean de Externe îl invită la Kiev pe preşedintele brazilian, ca să înţeleagă realitatea agresiunii ruse, potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleg Nikolenko, îi reproşează într-o postare pe Facebook şefului statului brazilian că pune ”pe acelaşi plan victima şi agresorul” şi că-i atacă pe aliaţii Ucrainei care o ajută ”să se apere de o agresiunea sângeroasă”.

Rusia a lansat o ofensivă diplomatică cu scopul de a convinge că nu face decât să se apere de hegemonia SUA. Ministrul Lavrov poartă acest mesaj toată această săptămână în America Latină, iar tot acum se află şi Klaus Iohannis acolo, care poartă mesajul Occidentului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇