Preşedintele Klaus Iohannis face în această săptămână un turneu în America de Sud. Tot acolo a plecat şi ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care caută susţinători ai Moscovei printre liderii latino-americani.
Punctul comun al celor două deplasări este Brazilia.
Dar să îi luăm pe rând. Iohannis pleacă în perioada 18–26 aprilie 2023 în vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina. Marţi şi miercuri, el va fi primit de președintele Luiz Inácio Lula da Silva, viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Gonçalves, și viceprimarul orașului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira.
Administraţia Prezidenţială menţionează printre obiectivele vizitelor în America Latină: "prezentarea pozițiilor și evaluărilor României, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO, vecin direct al Ucrainei, privind războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi contracararea efectelor acestuia care au proiecții la nivel global care se resimt și în America Latină, inclusiv pentru combaterea falselor narative ruse".
În plus, vizita în Chile este prima de acest nivel în ultimii 10 ani, iar cea din Argentina va fi prima în ultimii 30 de ani pentru un preşedinte român.
"Președintele Klaus Iohannis va afirma disponibilitatea României de a conlucra cu Argentina pentru promovarea obiectivelor comune de politică externă, inclusiv din perspectiva poziționării celor două țări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acestuia pe multiple planuri", adaugă sursa citată.
Turneul lui Lavrov
Cât despre Serghei Lavrov, începând din 17 aprilie şi până la 21 aprilie, ministrul rus de Externe va vizita şi el mai multe ţări latino-americane, inclusiv Brazilia, Venezuela, Nicaragua şi Cuba.
Potrivit MAE rus, obiectivul turneului lui Lavrov este consolidarea cooperării „reciproc avantajoase” în „sferele politică, comercial-economică, educaţiei, umanitare, culturale şi altele”.
„America Latină e o regiune prietenă, unul dintre centrele formării unei lumi multipolare, iar Rusia intenţionează să menţină un dialog dinamic cu ea, să dezvolte o cooperare constructivă, liberă de orice dictat din afară”, adaugă MAE de la Moscova.